Дали Wikipedia е корумпирана?

Оксана Карамоч

Искове срещу двама от членовете на проекта, единият от които включен във фонда Wikimedia Foundation UK, а вторият е Wikipedian В Residence, прозвучаха в дискусиите в раздела “Знаете ли » («Did You Know»).

На критика беше подложен Роджър Бамкин, член на Wikimedia Foundation UK и Максимилиан Клайн, редактор на проекта GLAM.  Бамкин ,който се позиционира като високоплатен PR-консултант, беше обвинен в насърчаването в Wiki на един от настоящите си клиенти.

Както се оказа, на главната страница на раздел “Знаете ли »през август седемнадесет пъти публикувана наличната информация относно Гибралтар. Това означава, че информацията, свързана със страната, наблюдавана от посетителите на сайта на всеки два-три дни.

Такава честота на появата е ненормална за раздела “Знаете ли”. Гибралтар се появява по-често от втората най-често споменаваната тема през август – Олимпийските игри в Лондон.

Следва да се отбележи, че страната на Гибралтар на момента е една от клиентите на Бамкин. Беше изразено мнение, че освен от раздела Dyk, той използва възможността на проекта си GLAM WikiProject  (галерии, библиотеки, архиви и музеи).

В същото време, Wiki-бизнес общността разкри бизнеса на Макс Клайн на SEO-насърчаването с помощта страниците в Уикипедия. Неговите консултантски услуги Untrikiwiki,  построени върху създаването на страници за отворена енциклопедия, които получават положителна оценка на редакцията.

На сайта открито се заявява: “положителни статии в Wikipedia – безценно SEO: това е почти гарантиран хит в челната тройка на Google. Изненадващо е, че това  предимство за публикуване на статии в Уикипедия е подценявано. ”

Джими Уейлс, основател на Уикипедия, в отговор на подозренията срещу Бамкин, пише: “Той избра Гибралтар, като следващия си проект, след като бил затрупан с покани от всички места по света, надявайки са да станат втория Wikipedia-град”.

Уелс има в предвид проекта Monmouthpedia, когато с помощта на QR кодове в Wiki е въведена информаци за целия град на Южен Уелс. Следва да се отбележи, че инициаторите на проекта Роджър  Бамкин и неговия бизнес партньор Стив Вирджиния (бивш член на борда на Wikimedia Великобритания).

За положението с Untrikiwiki Уелс заяви, че не знае нищо за случая и нямаше възможност да се разбере в тази ситуация.

Следва да се отбележи, че Бамкин и Клайн са Wikipedians In Residence. Този ранг се възлага на редактори, спечеливши уважение, хора, които поддържат комуникация с библиотеки, галерии, архиви и музеи, за насърчаването на обмена на информация между организациите и общността на редактори на Уикипедия.

Съгласно правилата на ресурса, те не се допускат да работят, ако има конфликт на интереси и не е разрешено да редактират страниците на организациите, с които те комуникират.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s