Празникът на умиращите езици

Деница Райкова

На песенния конкурс „Лиет” няма да чуете английска реч. Всъщност е малко вероятно изобщо да чуете реч, която разбирате. Ще ви липсват и типичните особености на повечето музикални събития – еднакви мелодии тип „саундтрак на предаване по „Дисни Ченъл” и малоумни припеви, които се повтарят безкрайно дълго и неприятно се загнездват в съзнанието.

Защото „Лиет Интернешънъл” е необикновен конкурс. Всяка година той дава думата на умиращите езици и умиращите култури на Европа. В състезанието могат да участват изпълнители и групи, които пеят на малко известни диалекти, регионални говори или говори на малцинства. Езиците варират от официално признати и използвани от стабилен брой хора (например езикът на баските) до такива, които се говорят едва от няколко хиляди души и са заплашени от изчезване.

Когато „Лиет” се провежда за първи път през 2002 г. в град Хихон, Испания, идеята на организаторите е да създадат „антидот” на супер комерсиалния моно-поп конкурс „Евровизия”. Десет години по-късно те продължават да търсят ексцентричност и уникалност от Атлантика до Урал, от Северния ледовит океан до Средиземноморието. Целта обаче не е на едно място да се съберат хора в различни носии, а да се направи опит за популяризирането и спасяването на забравени вече части от европейската култура.

Участниците

Image

Желаещите да участват в конкурса изпращат на организаторите песните си в MP3 формат. Ако бъдат одобрени, получават покана за самия конкурс. Песните се изпълняват на живо пред жури, което определя победителя. Членовете му са критични към прекалено комерсиалния стил, но приветстват традиционните за различните региони елементи и инструменти.

Така например в изданието за 2012 година, приключило с голям концерт на 1 декември, групата „Допу Сена” от Корсика включва в изпълнението си полифоничен вокален стил, характерен за музиката на острова. Ингер Каролине Гауп от Швеция, която е предствителка на саамите (коренно население на северните части на Скандинавския полуостров), пък пее, облечена в традиционното им облекло „гакти”. Сред участниците тази година бяха Клаудиа Крабуза и Клаудио Габриел Сана, чиято песен е на алгерийски – диалект, говорен от едва 10 000 души в град Алгеро на италианския остров Сардиния. Иван Белослудцев и неговата група пък идват чак от Удмуртия (Руската федерация), за да представят песен на родния си език.

Победителка в конкурса за 2012 година обаче става Лювен Стефан, която пее на малко познатия бретански диалект, използван в град Британи, Северна Франция. Специфичната реч произлиза от келтите, които през V век бягат от британските острови на континента заради нашествието на саксонците. Въпреки вековете на асимилация, традициите и културата им се запазват и до днес. Освен с езика, песента на Лювен Стефан – “Ar Goulou Bev” (в превод – „Живата светлина”), е интересна и с акомпанимента на електрически контрабас.

Мисия: астуриански

Image

Не случайно „Лиет” се провежда в Хихон, който е най-големият град на северната испанска област Астурия. Чрез конкурса организаторите искат да привлекат вниманието към дългогодишния проблем с астурианския език. Въпреки че е обявен от властите за „защитен”, той няма официалния статут на други диалекти в Испания като баския, каталонския или галисийския. Астурианският има собствени лексика, произношение и граматически структури и се говори от около 150 000 души. Но мнозинството е застаряващо население, а раждаемостта в региона е сред най-ниските в Европа. Преди време ЮНЕСКО обявява езика за застрашен от изчезване в рамките на две поколения време. Конкретни мерки за спасяването му от страна на властите към момента не са предприети. Местните хора не вярват, че конкурсът „Лиет” ще е достатъчен проблемът да се разгледа сериозно. Но все пак – и това е начало.

Песента победителка: http://www.liet-asturies2012.com/ast/artistes/lleuwen

Повече за “Лиет”: http://liet-international.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s