“Файненшъл таймс” говори за България

Борислав Белдев

Британският всекидневник “Файненшъл таймс” излезе със своя статия, посветена на България и случващото се в нея. Текстът носи заглавието “Под криволичещия път на стабилността” и има за цел да направи анализ на ситуацията у нас в момента.

Авторът на статията Нийл Бъкли пише: “Сравнете ставащото в България със ситуацията в нейните съседки – икономическа криза в Гърция, растяща безработица в части от бивша Югославия, политически смут в Румъния – и ще изплува едно изречение: “Ние сме абсолютен остров на стабилността”, казва президентът на страната Росен Плевнелиев”.

Много високопоставени български представители споделят, че в това твърдение има истина: те допълват, че за разлика от съседките й Сърбия, Румъния и Гърция, България няма нужда от изготвянето на международен финансов спасителен план. Оттогава страната е имала 13 поредни тримесечия на икономически растеж, макар и слаб.

Вестникът посочва, че България, страна с един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове в ЕС, е само една от три страни (с Финландия и Дания), които покриват изцяло Маастрихтските критерии за членство в еврозоната.

В статията Бъкли допълва: “В страната не е имало масови улични демонстрации срещу строгите бюджетни икономии, макар и да са се организирали отделни протести по конкретни проблеми. Подкрепата за правителството на премиера Бойко Борисов е спаднала от идването му на власт през 2009 г. с предизборна програма за борба с корупцията. Допитванията обаче сочат, че на парламентарните избори, които ще се проведат през юни или юли догодина, това може да се окаже първото правителство в посткомунистическата история на България, което да е преизбрано за втори мандат.”

Паралелно с похвалите към страната, “Файненшъл таймс” порицава България за реалното състояние на демокрацията у нас, което поражда недоволство в Европа. Вестникът набляга върху резултатите от българската борба с корупцията и посочва колко още е необходимо да се направи, за да се преодолее тази порочна практика и страната да излезе от сянката на организираната престъпност. Медията поставя акцент и върху нуждата от това да се въведат големи, съществени реформи, които да позволят укрепване на перспективите за растеж.

Във вестника е отбелязано още, че “България остава най-бедната страна в ЕС с най-ниска средна заплата. С помощта на фондовете на ЕС, които страната управлява по-умело, правителството запази усещането за напредък въпреки бавния растеж след кризата и необходимостта от ограничаване на държавните разходи. То построи метро в София и започна изграждането на автомагистрали и модернизирането на железопътни линии. При управлението на известния скулптор Вежди Рашидов, когото Борисов направи министър на културата, страната за пръв път от 80-те години модернизира театри и отвори нови музеи.”

Статията обобщава: “Който и да спечели изборите догодина, ще се изправи пред големи предизвикателства, за да гарантира, че България ще се възползва в пълна степен от по-значително подобряване на икономиката на ЕС и за да осигури нужния растеж за стопяване на изоставането от по-богатите членки на ЕС.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s