Може ли да има “Промяна за студентите”?

 

Радослава Йорданова

Група студенти поведоха битка срещу клишетата. Те и движението им „Промяна за студентите” показват, че кандидат-висшистите у на са повече от лентяи и пияници, които по цяла нощ мятат салфетки по дискотеките. За около година към групата са се присъединили близо 100 студенти, а инициативите им се множат постоянно.

Инициативите

Библиотека до полунощ

Първата цел на „Промяна за студентите” е да увеличат работното време на единствената библиотека в Студентски град до полунощ. „В началото всички бяха скептични. Не вярваха нито че ще има кой да се яви за 5-те работни места, нито кой да влиза в библиотеката късно вечер. Не бяха прави. 140 души кандидатстваха за 5-те работни места въпреки символичното заплащане”, обяснява Ивайло, един от създателите на „Промяната”. Сега библиотеката никога не остава празна, дори късно вечер. Благодарение на дарители колекцията й постоянно се обогатява.

За един по-красив Студентски град

След акция “Библиотека” студентите се заемат с облагородяването на междублоковото пространство зад бл. 52 в Студентски град. Първата стъпка е засаждане на дръвчета. Частен дарител ги снабдява с дъбове и борчета. Инструменти взимат от домакина на блока. Докато засаждат дръвчетата, по терасите и прозорците на съседните блокове се събират хора, които им ръкопляскат. Мечтите им обаче не свършват дотук. Ентусиастите се надяват с времето да успеят да сложат и няколко пейки, за да стане мястото все още по-удобно и приятно за отдих.

246467_294880220609463_1828851613_n

„С книга в парка”

Една от най-мащабните им инициативи е масовото четене в парка срещу УНСС през пролетта. Повече от 50 души взеха любимото си четиво и се присъединиха към четенето на зелено. Няколко седмици по-късно на същото място се организира мини панаир на книгата. Повече от 10 издателства дойдоха в парка със свои щандове и предлагаха книгите си на повече от изгодни цени. Интерес не липсваше, въпреки вярването, че младите хора не четат.

179253_283817015049117_1609407287_n

Студентски куизове

Последното начинание на „Промяната” са студентските куизове в „Строежа”. В тях 8 отбора по 4 души отговарят на въпроси в различни категории и получават точки. В първия кръг сили мерят 4 случайно избрани отбора, а във втория – останалите 4. На финал отиват двата най-доре представили се отбора. Неочаквано, поне за мен, на всеки куиз заведението се пълни, а когато започне частта с въпросите всички млъкват и обръщат поглед към екрани, на които излизат въпросите към участниците. Организаторите са се погрижили за всичко и зорко следят да няма преписване или подсказване. И най-хубавото от всичко е, че никой от участниците не си тръгва без книга. Заслугата за това е на няколко издателства, които активно подкрепят инициативата – „Жанет 45”,“Рива”, “Аз Буки”, “БГ Книга”, „М8М”. Най-добрите от най-добрите пък получиха възможност за безплатни езикови курсове в големи школи в столицата.

10485_341374939293324_1708568930_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s