Коледната украса по света и у нас

Надежда Немчева

Какво знаем и какво можем да научим от другите за празника в града.

Image

Подарената виенска украса на “Витоша”/ снимка: Cross

Идва Коледа и настроението трябва да е малко по-приповдигнато, но освен светещите витрини, нищо в града не напомня, че идват празници, освен запрашени улични украси и софийската елха, по-известна като „турбосоц ерекцията пред хотел „Рила”. Малка съпоставка между нашите и чуждите опити столицата да грейне в коледен дух, която може да е полезна за бъдещит

У НАС Така наречената „Официална елха на София” по традиция е 50-годишен бор, висок над 15 метра. Преди стоеше насред Ларгото, а от известно време е в далеч по-закътаната градинка пред хотел „Рила”. Клонките на половинвековното дърво обикновено са украсени с весели лампички, но и оклюмали панделки от целофан и картонени кутии, наподобяващи подаръци, измайсторени в кръжок на детска забавачница. Тази гледка може само да ни накара искрено да съжаляваме, че животът на борчето е бил прекъснат, за да се превърне в трагично далечно подобие на коледна елха. Останалата част от украсата по улиците ни е щедро предоставена от Виенската община – трогателни фигурки със свещички, камбанки и панделки и светещи маркучи от зората на електрическата крушка, които по цяла година висят по лампите и светофарите, но заживяват унилия си живот само през декември. По голямата част от украсата по централните улици е реклама на някоя марка алкохол или банка, фармацевтична компания, но като че ли и на това сме съгласни, стига да я има.

Image

Елхата пред Рокфелер Сентър

ПО СВЕТА В Лондон всяка централна улица получава собствена уникална декорация, като това колко ще е оригинална е въпрос на чест за всеки живеещ или работещ на нея. Откриването на украсата е съпроводено с малък концерт и тържество. Коледното дърво на площад „Трафалгар” пък от 60 години насам традиционно е подарък от столицата на Норвегия, Осло. Елхата обикновено надвишава 20 метра и винаги свети в бяло, а всеки ден до 20 декември под нея пеят коледари. В Ню Йорк коледното дърво всяка година се поставя пред Рокфелер Сентър, където за още повече настроение поставят и ледена пързалка. След като отминат празниците, 3-те тона дървесина се даряват на различни неправителствени организации, които да я използват за построяването на каквото си пожелаят. В Китай през 2009 г. е разбит рекорда за най-голяма ледена скулптура на Дядо Коледа – 160 метра на дължина и 24 на височина. Тя украсява ежегодния фестивал на ледените скулптури до ранния февруари. От няколко години първенството за най-огромна коледна елха държи Мексико Сити. Изкуственото дърво е високо 112 метра, широко 40, тежи 330 тона и го осветяват 8 милиона лампички.

Image

Елха в езерото край Рио

Рио де Жанейро пък втрещява с 85-метровата си елха, която на всичкото отгоре се издига и насред езерото Родриго ди Фрейтас. В езерото на хотел Мина А’Салам в Дубай също има плаваща изкуствена елха, въпреки че е доста по-малка от Бразилската. Там всяка година също се пръскат милиони за коледна украса и изкуствен сняг, а официалната религия е ислямът.

БЪДЕЩЕТО Разбира се, за да достигнем тези висини, на първо място трябват финанси, които столичани, дори и да имаха, надали биха отделили за няколкостотин мигащи диода. Но когато зад идеята стои добър вкус, тя се превръща в добра идея. Надеждата е в това, елхата на столицата да изглежда добре и през деня, което става само с махането на кашоните, уж наподобяващи подаръци – толкова е просто. Подарената ни виенска украса е чудесна, но не е зле от време на време да се сменя по някоя крушка, защото иначе изглежда направо депресираща. И може  би най-хубавият пример идва от Англия, където украсата на всяка улица не зависи от пари и община, а само от ентусиазма на хората. При нас ще е добро начало ако само изринем натрупалия сняг пред входа.

Advertisements