Законопроектите– от вас, цигарите– от нас

Image

Лора Младенова

„Ако въведат забраната за пушене, няма повече да ходя по заведения!”
„Ако отменят забраната, повече няма да стъпя в заведение!”
„Като стане студено, повече няма да се съобразявам с теб и ще сядаме вътре!”
„Когато температурите паднат под нулата, мисля да ги спирам!”
„Майната им, аз пак ще си пуша!”

Забраната на тютюнопушенето на обществени места е поредният сред дискусионните въпроси, по които можем да чуем от пет души десет мнения. От влизането ѝ в сила за България на 01.06.2012г. пушачи и собственици на заведения търсят начини за законното ѝ заобикаляне. От почти незабележим през летния сезон за кафенетата, баровете и ресторантите с градина, проблемът постепенно започва да ескалира правопропорционално на падането на температурите, докато доведе до днешните разгорещени дебати в парламента относно частичната отмяна на драконовската за пушачите забрана.

Какво всъщност се предложи? Разрешение на пушенето  в нощните заведения, както и в тези с обособени зали за пушачи, и предоставяне на възможност за собствениците на заведения до 50 квадратни метра сами да изберат дали там да се пуши, или да не се пуши– това е предложението на депутатите от ГЕРБ Иван Божилов и Евгени Стоев за промяна в Закона за туризма. На теория внесеното днес предложение представлява замяна на настоящия режим с по-лек, но практиката в България е показала, че една частична забрана дава редица възможности за пълно заобикаляне. Такава забрана беше в сила преди 01.06. тази година, докогато на практика се пушеше навсякъде. Внесеният законопроект е в разрез с конституционно установения ред, тъй като предложението е раздадено на ресорната икономическа комисия. Освен това то е внесено директно на второ четене. Меко казано реакционен е и имиджът на двамата депутати, които предлагат промяната– Евгени Стоев е един от депутатите, станали известни преди време с това, че са излезли по време на парламентарен контрол, за да получат безплатен мобилен телефон „Верту”, а Иван Божилов е народният представител, засечен в Общинската избирателна комисия в нощта на миналите местни избори. Като собственик на заведение Божилов се оттегля от законопроекта заради конфликт на интереси и негов вносител на практика остава само Стоев.

Image

Предложението противоречи на Закона за здравето, който урежда материята на забраната за тютюнопушене. Според министъра на здравеопазването Десислава Атанасова законопроектът е неприемлив, както по същество, така и поради факта, че опитите за промяна на Закона за здравето посредством Закона за туризма са недопустими. Въпреки това предложението не беше отхвърлено. Отлагането на обсъждането му за идния вторник, с аргумента, че дотогава депутатите ще имат възможността да се запознаят с него в детайли.

Междувременно парламентарната комисия по здравеопазването отхвърли единодушно подобно предложение за промяна в Закона за здравето, внесено от независимите депутати Кирил Гурменов и Стоян Иванов. „Със законопроекта за отмяна на забраната за тютюнопушенето се прави опит за разделение в обществото, от което да има политически дивиденти”, коментира народният представител от ГЕРБ Лъчезар Иванов по време на днешните дебати, предаде агенция „Фокус”. Но докато в парламента търсят политическа стратегия зад всяко подобно предложение, то за замръзналите пушачи и за собствениците на заведения, които от месеци понасят финансови загуби вследствие на забраната, всеки законопроект от такова естество означава лъч надежда.  Между 30 и 50% е по-нисък оборотът на заведенията след 01.06. тази година. Непушачите, и най-вече родителите на малки деца, пък са благодарни за най-сетне дадената им възможност да изпият сутрешното си кафе на закрито, но без да са обгърнати от облаци тютюнев дим.

И докато в парламента дискутират нови и нови предложения, собствениците на заведения се опитват да се спасяват поединично. Едни измиват ръцете си по примера на Пилат Понтийски,  като не предоставят пепелници на пушачите и се преструват, че не забелязват употребата на никотин в техните дискотеки и барове. Други хвърлят ръкавица на закона и от криворазбрана лоялност към клиентите си поставят над входа транспарант с текст „Цигарите– от вас, глобата– от нас!”. Найлонови паравани и полуоткрехнати прозорци в много заведения се опитват да залъгват административните органи, които отговарят за спазването на забраната, но и дори и пушачите, или поне по-обективните сред тях, не могат да не признаят, че това не отговаря на изискването заведението да е отворено от три страни.

А ето и един факт за размисъл на по цигара време: от въвеждането на забраната насам, данъкът, събран за акцизи върху тютюневи изделия, е нараснал с 8%. Следователно потреблението на цигари расте, вместо да намалява. Ето и един въпрос. Защо в България никога не можем да изпълним правило, което от години е прието и спазвано в повечето европейски държави, без спорове, протести или опити да бъдем над закона?

Приключвам, преди да съм се задушила в облака от дим около себе си. Откакто въведоха забраната за тютюнопушене на публични места, аз отмених забраната за пушенето в хола у нас. Все пак това е моят дом. Той не е публичен дом.

Advertisements

One thought on “Законопроектите– от вас, цигарите– от нас

  1. Айде бе, “от години се спазва в другите европейски държави.”…
    Това от къде го изсмука, че май са само 4 с пълна забрана…
    Та даже в Швейцария, която има най-висок стандарт на живот и висота на здраве, сред населението – падна с референдум !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s