Краят на света – мит или реалност?

Оксана Карамоч

Още невидимата точка на фона на съзвездието Рак към края на тази година ще да бъде най-яркият обект в нощното небе и по-ярък от блясъка на Луната. Заедно с нея човечеството върви към края на света.

RTR2SVN1(1)600Според пророчествата на маите животът ще свърши на 23 декември 2012 година. Според учените тогава ускорителят на елементарни частици ще ги превърне в черни дупки – тунели към други измерения.

В момента кометата има огнена опашка, която е позволила на любители астрономи от Русия и Беларус да я открият. Небесното тяло се намира около орбитата на Юпитер и вече е вписано в световните регистри като C/2012S1 (ISON). При пристигането си в нашата част на Вселената, кометата ще свети 15 пъти по-силно от Луната.

Учените успокояват, че огненият пътешественик не е опасен за Земята. Причината е, че той ще профучи далече от нея – на около 62 милиона километра. Тъй като масата и скоростта и са внушителни, обаче, не е изключено по някакъв начин преминаването й да въздейства косвено на живота ни, предупреждават учените.

Както е известно от историята, комети с ярки “опашки” са пресичали земния небосклон и са карали дедите ни да приемат това като знак от неведоми сили, припомнят специалсти. С прелитането на комети са били свързвани различни бедствия, войни и смени на династии.

Изследователят Джон Бортъл прави паралел между новата опашата звезда и Великата комета от 1680 година. Те се движат по една и съща траектория – много е възможно да са отломки от едно и също космическо тяло с размери, каквито не можем да си представим.

Тибетските лами не крият факта, че риска от сериозна катастрофа е доста голям: като твърдят, че в края на декември, планетите на Слънчевата система ще се подредят в един ред, което е уникален случай. ” През есента и зимата ще е топло, и от 21/12/2012 Земята ще започне да преминава чрез галактическата “нулева група. “Това е специално пространствено състояние, където се губят и не подлежат на разпространение никакви енергии. Ще бъде пълна тъмнина и тишина. Без електричество и комуникации. Тъмнината ще бъде придружена от проблясъци на светлината.  Понякога може да изглежда, че бродят фигури – както ако мъртвите се вдигнали от гробовете си,  земята леко ще се разклаща -.. като незначителни земетресения. Някои сгради могат да бъдат унищожени “- предупреди Лама,който в Тибет наричат оракула на Шамбалата.

byb9-XjRios

В същото време, учените продължават да твърдят, че  страховете на Апокалипсиса са неоснователни. “Нови доказателства показват, че древните маи не правеха апокалиптичните пророчества”, цитирайки думите на директора на Научно-изследователския институт на Централна Америка Марчело Кануто.

Хората, както каза той, ще умират от масова паника и страхът пред неизвестното. Бедствията ще продължат две седмици, въпреки че последствията  ще се усещат до началото на февруари.

За да оцелеем , оракулът предварително уведоми, да подготвим документите и топли дрехи и да се опитаме да отидем в провинцията. Трябва да се подготвят свещи, дърва за огрев, хранителни дажби и питейна вода. “Необходимо да наблюдаваме  домашни любимци, идеален вариант – котка С естествените си инстинкти, те определят пример за това как да се държим в случай на екстремални ситуации. По-добре е да медитираме или да се молим, “- каза Далай Лама.

Мнозина изследователи на мая са съгласни, че цивилизацията им, ако съществува днес, най-вероятно,  са измислили нов календар.Още по-интересен факт, че археолозите са открили доказателства дълбоко в тропическите гори  – текстове, в които древните маи отбелязали дати по-късни от декември 21, 2012,отбелязва Discovery.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s