Гладната Коледа на българския пенсионер

no-money-300x300-1
Радослава Йорданова

Рядко си позволявам да се изказвам пред голяма аудитория по политически и финансови въпроси. Причината – не се смятам за достатъчно компетентна. Искрено ме подразни обаче категоричното изказване, че в милата ни родина не са останали пари за коледни надбавки за пенсионерите. Пари няма – просто, кратко и категорично.
То за какво ли има пари, ще си кажат голяма част от вас. Пари има – има за полицията, има за президента. Този въпрос обаче ще оставя настрана. Винаги темата за пенсиите ме е вълнувала живо от чисто човешката страна, защото съм виждала и продължавам да виждам как хора, прекарали целия си живот в упорита работа, оцеляват на ръба на мизерията и броят стотинки, за да си купят хляб.
Онзи ден, докато стоях на автогарата, до мен седна жена на видима възраст между 70 и 80 години. Извади малко тефтерче и започна да записва. Хвърлих поглед към написаното. Ден след ден жената записваше разходите си до последната стотинка. Яно съм се загледала по-дълго от възпитаното, защото жената сама подхвана разговор. Разказа, че подобен строг разчет е единственият начин да свърже двата края. Пенсията й била 200 лв. „За кое по-напред да давам?”. Риторичен въпрос. Не знам какво да отговоря. Жената разказа, че цял живот е била счетоводителка и живяла добре. След пенсионирането обаче животът й става все по-тежък от година на година. Питам я за Коледа. „Надявах се Бойко да даде някой друг лев отгоре, колкото да събера семейството вкъщи. Сега обаче ще трябва аз да им ходя на гости. Докъде я докарахме, да не можем да наредим една постна коледна трапеза”. Замълчах и сведох поглед. Няма какво да се каже в такива ситуации. Пожелах й „Весели празници” и си тръгнах.
Всеки от нас ежедневно се сблъсква с такива хора. Те продават здравец по „Витоша”, цветя по подлезите. Скрити зад овехтелите си палта, закупени през социализма, те се крият зад почти всеки ъгъл . Очите им сълзят, дали заради студа или заради мизерията. Гледат да припечелят някой и друг лев отгоре. Това ли заслужават след години труд? Празен въпрос,, ненужен въпрос, на който единственият отговор е виновно присвиване на рамене и поглед, забит в земята. А решението на проблема – не знам дали изобшо има такова.
И след като парите не стигат, за да получат пенсионерите по 50 лв. надбавки, ще чуем след няколко месеца за едни бонуси, раздадени в едни министерства, на едни хора. Не, нямам вътрешна информация, но винаги така става. Парите за хората ще отидат за пищната Коледа на държавната администрация, докато българският пенсионер посреща Рождеството на празна трапеза.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s