Мери Крисмъс! Мери коя?

Петя Каравасилева

На Бъдни вечер вече не ядем постно. Модерно е да печем пуйка. На Бъдни вечер подаряваме на децата си таблети или скъпи смартфони, защото само това ще ги зарадва. На Бъдни вечер си купуваме готова питка, защото така е по-лесно. На Бъдни вечер изтикваме коледния дух в ъгъла, защото ни се струва твърде лигаво.

Но за баба ми не е лигаво да стане в 6 часа сутринта на 24 декември, за да приготви домашни гозби, които да поднесе на трапезата. На предния ден тя е украсила жива елха с късове памук и от онези стари и чупливи стъклени играчки, които приличат на ветерани от празничната война на котката с дръвчето. Не слага присвяткащи лампички и помпозни гирлянди и може би е по-празнично. Баба ми не може да преброй годините си, бърка дори рождената си дата, но знае наизуст рецептата за питата с паричка, за зелевите сърми с ориз и дори не поставя под съмнение точните пропорции на брашното, захарта и меда в сладките. Поднася само обикновени подаръци като блузи и ръкавици, които от началото на декември подбира с много внимание за всеки свой любим. И никой не е забравен, въпреки че баба не си води записки в телефона и къта стотинки от пенсията си. Защото тя помни истинския дух на празника и макар отдавна да посреща Рождеството сама с котката, не променя традицията и знае, че най-важното е да покажеш внимание и малко обич.
И докато клетата ми баба се труди над печката цял ден, други мои роднини решиха по-кардинално въпроса с посрещането на Коледа. Поръчаха всичко за трапезата от сайтове за колективно пазаруване, което им излезе наистина евтино (няма и 40 лв.). А и им спести време, в което моите роднини се юрнаха по магазините в избиране на божествено скъпи, но очевидно неподходящи или безполезни подаръци, с които да изкупят поне малко целогодишната си немарливост в човешките отношения.
И, докато гледах как 5-годишният ми братовчед захвърли красивата образователна игра, която несъобразителната аз и родителите ми му подарихме, и симпатичната блуза от баба ни, заради скъп смартфон в съседния пакет, се замислих къде отиде магията на Коледа? Той залепна за новата си придобивка и ловкост на опитен специалист разбра, че вкъщи няма „уай фай”. Загложди ме кога ние, по-пораствалите, се превърнахме в децата, които тръпнат за сняг по празниците, а малките желаят единствено безжичен интернет навсякъде – на масата, в тоалетната… в гардероба?
Очевидно надписът Merry Christmas от повечето поздравителни картички се е измъкнал нахално от хартията и съвсем обърква българската ни Коледа. Не е голям проблем, когато спряхме да броим постните ястия на масата и ги заменихме с нейно величесто пуйката по пример на братята американци. Но когато децата ни мислят, че скъпите подаръци са даденост, а всичко останало от празника е скучна подробност, вероятно имаме проблем.
И той далеч не е в традициите на баба ми.

Advertisements

One thought on “Мери Крисмъс! Мери коя?

  1. Бъдете хора, стига съдихте… Поздравявайте се, покажете че сте ХОРА, после хвърляйте камъни по “грешниците” …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s