На новогодишната трапеза – по света и у нас

Христина Спасова

Независимо дали празнувате Нова година с приятели или със семейството, главно действащо лице на празника е вкусната трапеза, около която всички се събират. В зависимост от това къде празнувате, може да попаднете на различни местни специалитети. Какво има на новогодишната трапеза по света и у нас?

Image
Основното, за което трябва да сте подготвени, когато става въпрос за новогодишната трапеза, е, че повечето ястия са свързани с някакви суеверия или местни традиции, които хората спазват, за да имат успехи през новата година.

В случай, че сте ориентирали към Скандинавието, проучете тамошните обичаи и ритуали. В Норвегия ще ви предложат оризов пудинг (наподобяващ българското „мляко с ориз”), в който може да има скрит бадем. Който намери ядката, в него ще е късмета през цялата нова година. В Холандия ритуалът е подобен, но тук оризът е заменен със сладка поничка, а бадемът – със стафида. В Дания пък ще ви посрещнат с куп счупени чинии на прага. Датчаните са от хората, които вярват, че счупеното носи щастие и е символ на приятелството. Домът с най-много счупени чинии на входната врата е надарен и на най-много приятели.

В САЩ, както и в някои части на Германия, пък наблягат на зелените зеленчуци. Местните жители свързват зеленчуци като спанак, зеле, марули или зелен фасул с парите и финансовите успехи заради цвета им. Ето защо те отрупват трапезата с ястия, приготвени от изброените продукти, за да привлекат богатството в дома си.

ImageВ Италия и Бразилия пък ще ви гостят с леща – на салата, супа или като гарнитура. Лещата е задължителна за новогодишната трапеза, защото носи късмет. Италианците пприличават зърната на монети, затова се стараят да включат възможно повече специалитети с тях.

Спорен е въпросът каква да е водещата съставка на основното ястие. В държави като Куба, Германия, Австрия залагат на свинското и по-специално на печеното прасенце, тъй като хората вярват, че е на късмет. Австрийците дори украсяват новогодишната трапеза с декоративни марципанови прасенца, за да донесат късмет на гостите. В други страни обаче (предимно източните) местните жители смятат, че прасето е символ на загубата и глупостта, защото животното има навика да се рови в земята. В някои държави за Нова година е забранено да се приготвят ястия от птиче месо, защото късмета на хората ще излети през вратата, когато удари 12.

В същото време Турция, Мексико и Испания наблягат на плодовете. На трапезата задължително трябва да има цитруси, защото носят здраве (букволно и преносно). Мандарините са на късмет и носят успехи в различни начинания, а нарът ще ви осигури финансова стабилност. Испанците пък хапват грозде. Всеки трябва да изяде по 12 гроздови зърна (по едно за всеки календарен месец), за да му е сладка годината.

Image
Независимо къде сте решили да прекарате новогодишните празници, бъдете сигурни, че ще бъдете изненадани с местни специалитети и оригинални рецепти. Но най-важното условие, за да ви донесе новогодишната трапеза щастие и успехи, е да посрещнете новата година с усмивка и да се забавлявате!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s