Кои бяха най-модерните дестинации в Европа през 2012 г.?

Деница Райкова

Ако сте от професионалните пътешественици, за които всяка почивка без пътуване е изгубено време, то градове като Рим, Париж и Виена вероятно отдавна са отметнати в списъка ви с посетени дестинации. Дори ако рядко си позволявате екскурзии, пак е много вероятно да сте ходили в основните туристически места в Европа. През последната година се очерта нова тенденция – туристите търсят по-малко посещавани кътчета, преоткриват забравени атракции или изследват пренебрегвани до момента градове. Броени дни преди настъпването на новата година порталът  TripAdvisor раздаде наградите си Traveller’s Choice за най-модерни дестинации в Европа през 2012 г. Някои от градовете са добре познати, други – съвсем неочаквани. Ето го и топ 10 на последните туристически хитове заедно с някои любопитни факти за различните места.

10. Ливърпул, Англия

Ливърпул се намира в Северозападна Англия и е административен център на графство Мърсисайд. Освен с популярния футболен отбор, градът е известен с множеството открития и иновации в областите транспорт и инфраструктура. Именно там за пръв път са моделирани железопътните линиите, фериботите и небостъргачите.

Любопитка: Ливърпул е родното място на една от най-значимите рок групи на всички времена – „Бийтълс”. Оживената музикална сцена в града е сред основните причини той да попадне в топ 10 на най-модерните дестинации за 2012 г.

9. Валенсия, Испания

Третият по население град в Испания привлича туристите с може би най-забележителния в Европа „Артистичен и природонаучен парк”, както и с годишните си празненства, наречени „фалас”. Те представляват тържества на кварталите в чест на Св. Йосиф, като всеки квартал представя големи фигури от дърво и папие-маше, които иронизират събития от обществения и политическия живот. Туристите не пропускат да опитат и местната паеля, тъй като традиционното испанско ястие произхожда именно от Валенсия.

Любопитка: В катедралата на града се пази “Свещеният граал”, донесен от Йерусалим. Той е поставен в специален олтар и може да бъде видян от всеки посетител.

8. Белфаст, Северна Ирландия

В буквален превод името на столицата на Северна Ирландия означава „устието на вретеното” (т.е устието на виещата се река Фарсет, край чийто брод е основан градът). Като голям център в областта Белфаст е огнище на множество конфликти между католици и протестанти, наричани още „националисти“ и „юнионисти“.

Любопитка: През 1912 г. построеният в Белфаст кораб “Титаник” тръгва оттам на първото си и последно пътуване.

7. Манчестър, Англия

Манчестър е трети по големина в Англия след Лондон и Бирмингам. Големият разцвет на града е през 18 век и особено през 19 век, когато в района бурно се развива текстилната промишленост. Това е и родното място на много известни музикални групи, между които са Oasis, New Order, The Smiths и Take That. През 80-те и 90-те години на XX в. градът се превръща в център на субкултурите.

Любопитка: Манчестър е дом на една от първите в света железопътни гари. Освен това именно там учените за пръв път успяват да разбият атома.

6. Глазгоу, Шотландия

Глазгоу е най-големият град в Шотландия и трети по големина във Великобритания. По население се нарежда пети в рамките на Обединеното кралство. Въпреки етикета „работнически град”, през 2012 г. мястото се оказа привлекателно за туристите, които искаха да избягат от прекалено изтърканите дестинации.

Любопитка:  От Глазгоу са двата най-големи шотландски футболни клуба, ФК Селтик и ФК Рейнджърс, известни със съперничеството помежду си, донякъде подхранвано и от религиозни различия.

5. Неапол, Италия

Основна част на третия по големина град в Италия е доминирана от исторически сгради и паметници, което е главното нещо, привличащо посетители. Само исторически значимите църкви са цели 448 на брой. Християнските катакомби, изградени отвъд стените, представляват първите свидетелства за изкуството, историята и архитектурата на Неапол.

Любопитка: Неапол е най-бомбардираният италиански град през Втората световна война. Голяма част от днешния облик на града е резултат от реконструкции след края на войната.

4. Санкт Петербург, Русия

Градът е проектиран от цар Петър Велики като „портал на Русия към Запада”. Казват, че е построен върху човешки кости, защото тежката работа по изграждането е извършвана от каторжници, много от които изгубват живота си. Днес историческият център със своите 2 300 дворци, замъци и великолепни сгради е обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Любопитка: В най-красивата сграда в Санкт Петербург – Зимния дворец, се намира Ермитажът с най-голямата в света колекция от предмети на изкуството. Началото на колекцията поставя Екатерина Велика.

3. Торино, Италия

Торино често е наричан „люлката на италианската свобода”, тъй като е родно място на много известни революционни дейци и политици. Дворците и резиденциите на херцозите на Савоя са обявени за световно културно наследство, а в центъра на града се намира Кралският дворец на кралете на Сардиния. Там са и някои от най-старите университети в Италия.

Любопитка: Торино е познат още и като „автомобилната столица на Италия”, защото там се намира централата на ФИАТ.

2. Москва, Русия

Над 12 500 000 души живеят в Москва, като населението е формирано от почти 100 европейски и азиатски етнически групи. Най-голямата забележителност безспорно е Кремъл. Червените тухлени стени с двадесетте кули са проектирани от италиански архитект, който Иван III поканва в Москва през 15 в. От 1990 г. насам Кремъл и Червения площад са под защитата на ЮНЕСКО.

Любопитка: Известният квартал Арбат доскоро е бил център на изкуствата и литературата. Днес старата му част е оживен и колоритен битак, а в новата могат да се намерят много ресторанти с кухня от всеки регион на Русия.

1. Киев, Украйна

Заради многото църкви и манастири, както и заради значението му за православното християнство, Киев се нарича “Йерусалим на Изтока”. Той е един от най-древните градове в Източна Европа, смята се, че е основан през 5 век. Изкуството и архитектурата на Киев са световни богатства и през 2012 г. той получава приза за най-модерна дестинация сред пътуващите.

Любопитка: Местните жители казват, че през лятото човек може да отиде от единия до другия край на града без и за миг да напусне сянката на дърветата. Столицата на Украйна е изключително зелена, като най-характерни са каштаните – вид кестени.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s