Праз(нич)ен бълвоч по телевизиите

Image

Петя Каравасилева

Ако не ми пречеше културата, щях да кажа „е*ала съм ви и празничните програми”, но ми пречи. За това само ще си го помисля, а вие ще се направите, че не сте видяли предното изречение. То не е подходящо нито за национален ефир, нито за сериозен вестник. Също колкото неподходящи и откровено дразнещи бяха програмите, които националните телевизии предложиха на зрителите си във вероятно най-гледаното време от годината.

Чалга, тъп хумор и подскачащи пияни хора. Това бяха накратко предложенията на Нова телевизия, БТВ и БНТ в Новогодишната нощ. Всъщност и на широко си бяха точно това, но моя гняв няма да се събере само в три думи. Защото обществената телевизия гълта не малка сума всяка година от бюджета, този бюджет, който захранваме ние с нашите данъци и всички останали такси и таксички. Защото не искам гологлав дългуч да ми пее маанета в праймтайма и да парадира, че има шоу в стил Джей Лено (дано Джей Лено не прочете това). И защото бягам от нас, когато съседите ми пускат „музиката на народа” прекалено високо и не изгарям от желание да гледам тресящи се силиконови цици в последните часове на годината. Хич не ми е празнично, по дяволите.

И преди да ме е цензурирал някой, ще опитам да се укротя. Макар че те си го заслужават, но моите нерви и „мили слова”, едва ли ще променят нагласите на масите. Масите, които се качват по масите и щракат с пръсти, защото било забавно. Е, като ви е толкова забавно защо не си го заврете в дискотеките, а трябва да ми го изтипосате в националния ефир? Предполагам поради същатата причина, която е отговор на повечето глупави и нелогични неща у нас –  за пари. Но не и за удоволствие.

Разбирам, че след Хачо Бояджиев и програмите по произведения на Радичков, няма кой да се захване с измисляне на такова новогодишно шоу. Но моите връстици не знаят „защо кашляш чичо” или „отгледах го от едно парче месо, пък какво говедо стана”. Те знаят Анелия. И я познават отвсякъде… В първите години от своето съществуване БТВ, когато не водеше безсмислени войни за вдигане на рейтинг, се опита да възобнови традицията на празничните програми, но излиза скъпо. От Нова пък никой не е очаквал кой знае какво, но и това, което представиха, не беше очаквано. Великият концерт на „Планета- Пайнер”, от който бягах панически, когато се състоя. Поне някой хубав филм, макар и стар, да бяха предложили на зрителите, които се избрали да посрещнат Нова година пред телевизора.

 Добре – може и да простим на частните медии, но БНТ гълта достатъчно голям процент от държавния бюджет и предлага пумийна подигравка с образа на Бай Ганьо, в която няма нито едно смешно изречение. Нито такова, което предизвиква поне емоция, различна от прогресивно затъпяване.

Но е ясно къде са отишли всички средства. На площада, където се събират хора, който нямат друго забавление. Преди години вероятно идеята е изглеждала добра, но тазгодишното представяне беше под всякаква критика. Най-малкото – звездата на вечерта, голямата сензация на шоуто Йорданка Христова пя прекалено очевидно на плейбек. С цялото ми уважение към нея, към творчеството й и подтиженията й, но ми изглеждаше жалко. Като целия опит на БНТ да забавлява аудиторията си.

Като и словото на нашия президент Росен Плевнелиев, наподобяващо лошо дирижирани новини в 8 часа. Но това е друга тема.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s