Преиздават наръчник за секс на Аристотел

Моника Балабанова

След  като 200 години наръчникът е забранен той отново ще се продава във Великобритания от началото на тази година, съобщава „Дейли Телеграф“. Смята се, че произведението се появява за първи път през 1680г. и разказва за сексуалните отношения и за това как се зачева. От средата на 18 век до 60-те години на 20 век разпространението му е забранено.

Image

Снимка: Джеф Джей Мичъл / Getty Images

Според  Кати Марсден, книжен експерт, наръчникът е бил много популярен, бил е редактиран хиляди пъти и дори се смята, че това е най-много отпечатваният текст, посветен на тази тематика. Също така тя споделя, че „това е очарователно четиво, което разказва невероятни истории за променящите се гледни точки по отношение на секса“.

Смята се, че книгата е служила като справочник за акушерки-аматьори и млади семейни двойки. Но освен инструкции, в нея са включени и предупреждения за възможните последици от извънбрачен секс.

Госпожа Марсден обяснява, че съдържанието не е мръсно, а по-скоро е забавно за днешните читатели. Така например според книгата, ако бъдещата майка съгрешава извънбрачно, докато е бременна, то тя ще роди сиамски близнаци или пък космато бебе.

Според  друго интересно твърдение в наръчника пък, още през 17 век се е зародила идеята, че жената трябва да изпитва удоволствие по време на секс. По-точно, там се казвало, че, ако това условие е спазено, то тя ще зачене по-лесно.

Оказва се обаче, че въпреки че заслугата за съществуването на изданието се преписва на Аристотел, той всъщност има незначително (ако не никакво) авторско участие. Истината е, че точният автор остава непознат. Една от вероятните хипотези сътворителите  на текста да го свързват с философа е, за да направят справочника по-достоверен и интересен. Марсден смята, че наръчникът е бил забранен за първи път в средата на 18 век, когато съдебната система осъждала много книги като „твърде груби“, за да биват разпространявани свободно. Предполага се, че книгата е била смятана за „скандална“ най-вече заради картинките си.

За изданието, което предстои да се публикува отново, се предполага, че е било отпечатано  в оригинал през 1766г. и ще се появи отново на единбургския пазар на 16 януари 2013г.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s