Облаците на надеждата

Марин Маринов

Има теми, за които се говори и пише трудно – бедствията, трагедиите, болестите и най-вече ракът, смъртта. Колкото и да не иска човек винаги попада в определени клишета и рядко успява да каже нещо, което би променило отношението ни към тези тезми. Обаче изкуството може да го направи.

Тези дни все по-популярна в интернет става песента Clouds на Зак Собиек.Той е 17-годишно момче, на което му остават няколко месеца живот. Зак е болен от остеосаркома, един от най-злокачествените видове рак на костите. На 14 годишна възраст американското момче от малкия град Лейкленд, щата Минесота, получава болки в бедрото. Те обаче не отшумяват, а постепенно се засилват все повече и повече, стават нетърпими. Отивайки на лекар, Зак научава, че страда от тежката болест.

Налагат се няколко операции, четири спешни трахеотомии, месеци наред химиотерапия и безкрайни дни, прекарани по болниците. Между отделните хирургически интервенции Зак и семейството му попадат в омагьосания кръг на надеждата и разочарованието: операция, химиотерапия, надежда, че ракът няма метастази и…отново същото.

Image

И така цели три години, до края на май 2012, когато, въпреки силния и борбен дух на Зак и близките му, са открити метастази на рака в областта на таза и белите дробове. За съжаление, в този случай вече няма лечение. Причината е, че остеосаркомата е рядък вид рак и изследванията за неговите причини и начини на лечение са много малко и много скъпи. За началните етапи от болестта има малка надежда, но когато се открият метастази, науката все още още е безсилна пред този вид рак.

Image
Зак и приятелката му Ейми. Тя споделя: “Не мисля, че някога въобще ще бъда готова да загубя Зак!”

Всяка година в САЩ над 900 души получават диогнозата остеосаркома, като над 400 са деца. Остеосаркомата е осмият най-разпространен вид рак при децата. Заболяват основно момчета между 10 и 14-годишна възраст. А повечето от засегнатите възрастни са между 20 и 30-годишни. Затова Зак основава благотворителна организация Zach Sobiech Osteosarcoma Fund, с която набира средства за фиансиране на изследванията на този вид рак. За да може поне тези след него да имат шанс за живот.Всеки, който дари 20 и повече долара на фондацията, получава копие от студийния албум на Зак, в който е включена и песента Clouds.

Зак е запленен от магията на музиката от малък– свири на китара, пее, пише тесктове и музика на песни. Затова решава да се сбогува със света с песен. Неговото сбогом е Clouds. Разбрал през май месец, че му остават само няколко месеца живот, най-много година, той не само не се предава, но се посвещава на музиката и на благотворителността. Така показва на всички нас силата на човешкия дух, показва, че болестта може да победи тялото, но не и душата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s