Как една измишльотина се превърна в новина

Виктория Пенева

Всеки чу, че Америка се тресе от дебати за контрола над оръжията.

Всеки дочу от медиите, че мерките са отговор на стрелбата в училище в Нютаун миналия месец, при която 20 деца и шестима възрастни бяха застреляни от младеж с “лабилна психика”.

Не всеки чу обаче новината за защитника на правото на лично оръжие Алекс Джоунс, който “подивял в ефир и изпразнил пълнителя си между ушите на водещия”. Който я е чул, е останал излъган!

В следващите редове няма да коментирам правилно ли е американци да останат без оръжия; няма да анализирам дали пистолетите и пушките са виновни за многото жертви на младежи с “лабилна психика”.

Тук искам да ви разкажа как една измишльотина се превърна в истинска новина, публикувана в истински вестник и коментирана в сутрешен блок.

Джоунс има радио предаване The Alex Jones Show, което се разпространява в САЩ на няколко честоти, а също и по интернет. Той има и два сайта Infowars.com и PrisonPlanet.com.

“Колкото повече оръжия, толкова по-малко престъпления”. Това е тезата, която защитава той (подкрепя я заради статистика на ФБР, според която има над 20% спад на престъпленията през 2011 година, именно благодарение на личните оръжия. Дава за пример и изнасилваните жени в Индия, които настояват за право на лично оръжие, тъй като полицията не може да ги защити. Доводите му са още много, който се интересува, може да следи сайтовете му).

Жълтият български сайт “Блиц” на 14.01.2013 г. съобщи за участието на Алекс Джоунс в предаване на CNN с водещия Пиърс Морган. С малката подробност, че не разказа за истинския развой в предаването, а за монтажа, направен с цел осмиване на Джоунс (виж тук).

Той често пъти е иронизиран заради патоса, с който защитава тезата си. В други случаи не е просто прицел на подигравки, а на нападки, че оръжията в Америка могат да бъдат ползвани не за друго, а за неговия разстрел.

След въпросното предаване (виж тук оригинала на предаването), в YouTube излезе видео, на което се вижда пистолет в ръката на Джоунс. Оръжието гърми, чува се допълнително добавен смях от публика. Повече от очевидно е, че видеото е монтаж (виж тук монтажа).

В новината си “Блиц” освен, че съобщава грешна информация, също я украсява с измислица:Джоунс ненадейно извади пистолет и започна да гърми покрай ушите на водещия Пиърс Морган. След края на предаването стана ясно, че все пак гостът е стрелял с халосни патрони. В момента в медията се обсъжда дали целият екип на шоуто да не бъде уволнен затова, че не са спрели излъчването още след като е бил изваден пистолетът.

По-лошото е, че вестник “24 часа” публикува същата новина. Тя бе прочетена и в сутрешния блок на БТВ. Разликата между “24 часа” и “Блиц” е, че първите махнаха новината, а вторите я държат на сайта си и сега (16.01.2013).

Общото между всички медии в България е копи-пейста, незадълбочаването в проблема, незнанието, некомпетентността, непукизмът колко големи са малките грешки.

Тук не се опитвам да ви кажа, че Алекс Джоунс е “много готин тип” или, че е прав. Това вие ще решите. Става дума за това, че на негово име, в нашето малко Тамбукту, бе преписано истинско престъпление, което той не е извършил. Бе представен като “изтрещял психопат”.

Вие можете сами да проверите фактите с линковете, които съм посочила. Как обаче може да провери човек, скаран с новите технологии, човек, който не знае чужди езици?

Възрастните хората, които повтарят като папагали “Тея амИрИканци съвсем се сбърка’а бе” нямат ли право да знаят истината?

Кофти ми е за тях. Кофти ми е, че днес можеш да наклеветиш когото си искаш, както си искаш.

Кофти ми е, защото българите гледат на родните медии с насмешка. Кофти ми е, че за медиите всичко е смешка, освен рейтинга.

Искам да знаете, че някой ви е излъгал. Не веднъж. Искам да знаете, че това вероятно пак ще се случи.

Какво да направите ли? Вие решете!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s