“Black Mirror” – гласът на разума

Надежда Немчева

Телевизионната трилогията Black Mirror рита безмилостно мозъчните клетки и е чиста наслада за любителите на мрачните истории с неочакван край. А след няколко дена историята продължава.

От години публицистът и сценарист Чарли Брукър е раничката в небцето на британските и световни медии, като на темата е посветил няколко сатирични предавания, книги и седмична колонка в The Guardian. Познавайки светът на журналистиката отвътре, той често открехва вратите към порочните практики, а коментарите му варират от абсурдизъм до тежък сарказъм.

С телевизионни сериали се е захващал два пъти досега, като първият му опит е съавторство в комедията Nathan Barley, която нищи алтернативните медии. Самостоятелно прави минисериала Dead Set, което е класическата зомби история, която обаче се развива в къщата на Биг Брадър.

Black Mirror отива доста по-далеч от майтапа с бездарните, но амбициозни журналисти и е много по-мрачен от зомби апокалипсис. Сериалът свързва три различни истории в една обща тема – за твърде технологичното ни настояще, което е по-скоро деформира реалността, отколкото да я прави по-добра. Така още в първия епизод, „The National Anthem”, всички британски власти и медии са поставени на колене от клипче, стояло в YouTube само някакви си 9 минути, а развръзката държи по-дълго от Брус Уилис в края на Шесто чувство. Във втората част от трилогията – „15 Million Merits”, действието се развива в дистопия, деликатно заета от Бредбъри – общество, заобиколено от телевизионни екрани, където единственият начин да избягаш от 24-часовата мозъчна промивка, е да станеш част от нея. Преди това обаче трябва да се изправиш пред кошмарно жури – търсачи на таланти, в което се откроява един особено добър Рупърт Евърет.

Финалният епизод отново ни праща в близкото бъдеще, където всеки носи малък имплант, който му позволява да записва всичко, което вижда и чува, за да може във всеки един момент да изживява наново спомените си. На единиците, които доброволно са се отказали от супермодерната джаджа, пък се гледа като на хипари и странни птици. Да ти звучи познато?

Като цяло сериалът ни оставя с леко пристегнато гърло и много храна за размисъл, а ако още се чудиш – „черното огледало“, обяснява Брукър, е всеки угаснал екран – този на смартфона, телевизора и монитора, в който се взираш в момента.

На 28-и януари мрачната сага продължава с три нови епизода по Channel 4, а минути след излъчването – и по родните торент сайтове.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s