Любовта в скулптурата или любовта въобще

Image

 

Мария Кояджикова

Историята на Огюст Роден и Камий Клодел или вашата собствена

Предстои в Балната зала на Националната галерия да бъде показаха мащабна изложба в пет части под надслов „Роден – метаморфози“, но какво всъщност знаем ние за великия скулптор Роден, за работата му и за любовта, която стои зад произведенията му?

Любовта… Вечната тема, която занимава всяко сърце и която изкуството умело претворява в различни форми…

Писателката Жорж Санд умело е синтезирала същността на това чувство, което ни задвижва откакто свят светува: “Има само едно-единствено щастие в живота – да обичаш и да бъдеш обичан”. За жалост в повечето случаи нещата невинаги са така прости и розови, а колкото по-артистични са натурите, толкова по-бурни и трагични са техните истории. Това поражда за тях много болка и душевни страдания, но и изкуство, което да остане много след тях.

Днес искам да ви разкажа за една Голяма любов, чиято сила все още можем да почувстваме в творбите на двама талантливи скулптори. Едно копнение, за което скулптурите говорят една на друга много повече от всички думи на света. Това са Огюст Роден и Камий Клодел.

Роден е един от основоположниците на импресионизма в скулптурата и според критиците той е най-великия след Микеланджело.

През 1885 година помощничка в ателието на 45-годишния тогава майстор става 19-годишната Камий Клодел. Тя бързо израства и се превръща не само в равностоен на своя учител талантлив творец, но и муза и вдъхновение за много негови произведения. Връзката им е бурна и наситена и продължава до 1898 година. Пламенни чувства, страст, надежди, копнежи, разочарования и болка се преплитат в техните творби и изразяват по-добре от празни словоизлияния, едно чувство, което всички ние, ако сме имали малко късмет, сме изпитвали.

След множество възходи и падения във взаимоотношенията си, Роден и Клодел се разделят през 1898 година.

Душевното състояние на Камий се влошава и тя започва да води изолиран живот, посветен на изкуството й. През този период тя създава едни от най-добрите си творби, но по-късно унищожава голяма част от тях и, по инициатива на семейството й, е приета в психиатрична клиника през 1913 година, където прекарва остатъка от живота си.

Въпреки пагубното за психиката и на двамата въздействие на тази връзка, любовта оказва благотворно влияние на творбите им. За да сътвориш нещо истинско и стойностно, първо трябва да си го почувствал, да си го преживял. На първо място трябва да си живял, а както казва Шекспир: “Живеят само влюбените, останалите просто съществуват”.
През цялото време Роден не прекратява връзката си с Роз Бюрен, от която има син и за която в крайна сметка се жени.

Талантливият френски скулптор, умира от премръзване през зимата на 1917 година, тъй като правителството отказва да му отпусне пари за отопление.

В началото Клодел е преди всичко ученичка на Роден и творчеството й е силно повлияно от неговото. По-късно тя се оформя като самостоятелен творец, който критикът Октав Мирбо нарича “Жена – гений”.

Камий позира за някои от скулптурите на Роден, сред които е и “Целувката”, която ясно кореспондира с нейния “Валс”. И двете произведения претворяват голямата любов между двамата.

Гледайки ги, в съзнанието ми неминуемо изниква едно стихотворение на Давид Овадия – “Аз вярвам в мълчаливата любов…” – “Без думи, без красиви обещания,/ без упреци, без молещи уста,/ аз вярвам само в нямото страдание,/ в сподавения порив на кръвта.”

След смъртта си Роден завещава произведенията си на френския народ и днес можете да видите в Музеят “Роден” и Музеят “Орсе” в Париж, както и в Музеят “Роден” във Филаделфия.

В музеят на Роден в Париж можете да откриете и много от произведенията на Клодел.

Лично аз с нетърпение очаквам и възможността да се насладя на възможността да видя произведенията на Роден у нас.

Снимки: flickr.com

Image  Image

“Целувката” на Огюст Роден                                  “Валс” на Камий Клодел

Image    РоденImageКлодел

ImageРоден

ImageКлоделImageРоден

ImageКлодел

А ето и как са изглеждали забележителните творци, които стоят зад тези скулптури:

Image     Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s