Няма нищо ново под слънцето

Мария Кояджикова

Случвало ли ви се е да не ви стига мястото в гардероба? Да се чудите с кои от старите и някога така любими неща да се разделите, тъй като вероятно вече никога няма да ги носите? Често всички ние, жертви на модата, преследваме последните актуални тенденции и пренебрегваме харесвани, но поостарели и загубили част от блясъка си предходни дрехи и аксесоари.
Има два важни факта за модата, които, според мен, понякога забравяме. От една страна някои модели, кройки, цветове ни отиват много повече от други и само защото нещо е станало модерно и актуално не означава, че трябва да изхвърлим всичко предишно от гардероба си. Не всяка нова тенденция е подходяща за всеки и дори да изглеждаме добре и в крак с последните тенденции, бихме могли да изглеждаме и още по-добре с някои стари, но и неотмиращи неща. От друга страна, ако трябва да цитираме една известена мъдрост – nil novi sub sole (нищо ново под слънцето). Модата се променя бързо, но и се възражда непрекъснато, старите неща отново придобиват блясък и стават актуални.
Не ми ли вярвате? Разровете гардеробите на своите майки и баби. Там ще откриете не само един неизчерпаем набор от мили спомени на близки хора, но и прекрасни дрехи и аксесоари, често на повече от 10, дори 20 години, които, за ваша изненада, изглеждат досущ като слезли от някоя лъскава витрина днес.
Разгледайте и снимките в забравените албуми на по-възрастните си родственици. От тях може да бъде почерпено вдъхновение как да бъдете не само красиви, женствени и атрактивни, но и едновременно модерни и различни от останалите, актуални, но и оригинални.
Нека на първо място си припомним грима и прическите от 60-те години. Силната черна очна линия, издължена в края на окото, опушените сенки и топираните коси. Нима не виждаме и днес това? Историята изобилства от примери за връщането ни към тази визия. Очите са все още силно подчертавани, изразителни и дълбоки, а косите, макар и видоизменени, топирани, обемни, падащи на красиви вълни.
Нека си припомним и обувките и дамските чанти. Като дете те представляваха такъв небивал интерес за мен, че едно от любимите ми занимания бе 10-годишното ми краче да мери множеството чифтове на баба. Това предизвикваше всеобщ ужас, че височината и големината им може да ме контузят.
Платформите, холандския ток, който представлява цяла висока подметка, стесняваща се към петата, все още изпълват витрините на магазините. Това лято те са особено актуални.
Същото важи и за цветята, красящи обувките и чантите, за каишките, които нежно обхващат глезена, за мънистата, които обрисуват изящни форми по аксесоарите. Всички те съвсем не са нови хрумвания на дизайнерите, а нещо старо, но женствено, към което модата периодично се връща.
Големите слънчеви очила, които властват на пазара вече няколко години, също не са ново хрумване на модата. Те са били актуални още през 60-те години.
Ами малката черна роля? Първата е дело на неповторимата Коко Шанел. До днес тя е претърпяла множество метаморфози. Всичко в нея варира, променя се и съществува огромен брой разновидности на модела, но едно е сигурно – малката черна рокля продължава да бъде най-добрия приятел на жената. Изискана и елегантна, но и сексапилна и атрактивна, тя е най-удачната дреха за редица поводи.
Съвсем не са нови и кройките на много костюми, които срещаме и днес. Полата от четири или осем парчета, която изящно подчертава ханша и се разширява плавно надолу е почти същата, каквато е носела и баба ми. Може би основната разлика е само падналата талия. Но и това явление е преходно и модата възражда високата талия.
Станалите популярни благодарение на хипи движението през 60-те години панталони чарлстон, блузи, чиито ръкави се разширяват от лакътя към китката, ярките десени изпъстрени с мотиви от флората и фауната – всичко това срещаме и днес.
Същото важи и за бельото. Мислите си, че в средата на миналия век са се носели единствено дълбоки бикини и сутиени с по-затворени и заострени чаши? Това е вярно, но съвсем не изчерпва онова, което бабите ни са носели. Като дете, поглъщайки с интерес съдържанието на старите гардероби, бях намерила червено бельо с черни дантели – една класика в жанра, която много напомня днешните витрини.
Примерите съвсем не се изчерпват до тук. Те са много, най-разнообразни и всеобхватни. Затова не изпадайте в умозаблуждения и не мислете, че съвременните дизайнери са открили нещо абсолютно ново и невиждано преди. Не жертвайте старите си и любими вещи, защото те ще придобият нов блясък след време. Няма нищо ново под слънцето (nil novi sub sole), всичко е било и ще бъде.

Снимка: flickr.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s