Имат ли бъдеще безработните млади?

Михаил Славов

За пета поредна година Европа продължава да е във финансова криза и няма възгледи скоро нивата на безработицата да намалеят значително. В страните с големи външни дългове, особено Гърция и Испания, младежката безработицата нарастна значително през последните няколко години и в момента е на безпрецедентно високи нива. Всеки втори млад човек е без работа. Дали няма да се загуби цяло едно поколение, което е вложило толкова усилия в образованието си?

Някои страни се справят по-добре сега в сравнение с предишни кризи. В Германия и Дания например младежката безработица не се счита за значителен проблем, но тези държави са сред онези, чиито добри фискални нива им помогнаха да избегнат по-дълбока рецесия като цяло.

Ясно е, че безработицата няма да намалее значително преди кризата да свърши и икономиката на цяла Европа не се подобри. Програмите за фискална стабилност, макар и да са необходими в дългосрочен план, пречат за решаването на проблемите с безработицата сега. Политиката необходима за борба с безработицата е в разрез с политиката на фискална стабилност и това не е просто икономически проблем, а и социален такъв.

Бедността и високите нива на безработица са двата основни обществени проблеми в голяма част от Европа. Безработицата е причината за нещастието на цели семейства, унищожавайки волята за живот на техните членове, както и потенциалът, който младите хора носят със себе си.

Безработните младежи, често се чувстват отхвърлени от обществото и реагират на това или като се изключват от него, затваряйки се изцяло, или унищожавайки себе си чрез алкохол, наркотици и насилие. Това е огромен проблем в някой държави, който застрашава тяхното цялостно социално, икономическо и културно развитие.

Финансирайки политика, която се бори с тези проблеми, поне докато икономиката се възстанови е витално за бъдещето на едно общество. Във времена като днешните, това със сигурност е по-добра инвестиция, отколкото строенето на нова магистрала или спортна зала. Забавянето на строеж на магистрала с няколко години ще нанесе по-малко щети, отколкото оставянето на хиляди млади хора без работа и бъдеще за същия период.

Инвестирането в образование, курсове за подобряване на квалификацията и субсидирането на работни места за младежи са сред основните инструменти, които всяко правителство трябва да използва, ако иска младите хора да имат бъдеще, особено в условията на тежка икономическа, а на много места и културна криза. Трябва да се даде възможност на младите хора да започват собствен бизнес, да получават финансиране за реализиране на своите идеи и потенциал.

Креативността и новаторските идеи могат да бъдат оползотворени само, ако имат възможност да получат помощ тогава, когато им е необходима. Алтернативите не изглеждат красиво.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s