Войната никога не е решение

Марин Маринов

„Мирът няма цена. Войната не познава деца, жени и възрастни… „

Това е част от текста на песента „Mali-ko“, която е посветена на кризата в Мали. В нея се пее за мир, ненасилие и обединение на хората в африканската държава. Песента е по инициатива на Фатомата Джауара – една от най-известните певици на Мали. Фатомата решава да обедини най-популярните музиканти от намиращата се в криза държава и така се създава групата Voices United for Mali.
“Хората в Мали гледат към нас, музикантите. Те са изгубили вяра в политиката. А музиката винаги е била източник на надежда за тях. Музиката винаги е била важна и одухотворяваща. Тя винаги е имала много важна роля в нашата страна и затова при сегашната ситуация в Мали хората се обръщат към музикантите за съвет и напътствия“, заявява Фатомата.

     Справка:  през март 2012 година в Мали е извършен военен преврат,  а малко след това ислямисти и бунтовници туареги(етническо малцинство в Мали, което се бори за по-големи права ) завладяват северната част на страната – територия по-голяма като площ от Франция. По-късно съюзът между двете групи се разпада, като туарегите започват преговори с новото правителство на Мали, а ислямистите започват да налагат шериата в завладените от тях територии. В началото на 2013 година Франция започна военна операция в страната, подпомогната от други африкански държави, с цел изтласкване на ислямистите, за които се предполага, че имат връзка с Ал-Кайда. Ако те успеят да се наложат в северната част на Мали, това ще се превърне в най-голямата територия, завладявана досега от терористи, и в гнездо на Ал-Кайда.

Фатомата е 30-годишна певица от малийски произход, която живее в момента във Франция. Тя  не просто обича музиката и Мали, голяма част от песните й са посветени на проблемите в африканската държава: бедността, емиграцията и най-вече положението на жените. Според нея, ако ислямистите победят, това ще е трагедия за жените в Мали, защото мъжете може и да се разберат с тях, но нежният пол няма да може и представителките му ще бъдат подложени на издевателства, насилие и пълно подчинение. Фатомата участва и в кампанията 30 Songs / 30 Days в подкрепа на мултимедийния проект Half the Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide, който се бори срещу насилието на жените по света.

„Войната никога не е била решение… Мирът няма цена. Войната не познава деца, жени и възрастни…“ е част от текста на „Mali-ko“, защото  най-потърпевши от кризата в Мали са именно тези три групи и най-вече децата. По данни на ООН над 200 000 души в Мали  са принудени да напуснат домовете си, за да се спасят от насилието в страната. Половината от тях са деца, които масово страдат от недохранване, насилие, липса на медицинска помощ. Според УНИЦЕФ най-малките няма да могат да бъдат ваксинирани срещу детски паралич, шарка и други болести, което ще доведе до много високи нива на детска смъртност. Затова с помощта на музиката  Фатомата  и приятелите й искат да отправят послание за мир и единство до своите сънародници и за помощ и подкрепа до световните лидери и обикновените хора из цялото земно кълбо.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s