Време е за карнавал

Image

Нора Лилова

Наближава февруари и в една от най-мечтаните дестинации за всички туристи е време за карнавал! Да, имам предвид прекрасния Рио!

Малко хора знаят, че преведено от португалски „Рио де Жанейро” означава „януарска река”. Вероятно, защото това  не е най-честата асоциация, която правим с Рио. Но виждайки го за първи път, неговият откривател португалецът Гашлар де Ламош, решава, че заливът, на който е разположен е устие на река. На този залив са разположени едни от най-красивите плажове в света днес.

Пъстър, многолик, красив, весел, впечатляващ- само някои от нещата, които могат да се кажат за Рио. Той е град, за който се мечтае. Той е град с огромни небостъргачи, стари порутени къщи, град на карнавал, на футболни страсти, на девствена природа, красиви плажове и не на последно място населевян от темпераментни жители. Едно от най-значимите събития, освен спортните, в Рио де Жанейро е ежегодният февруарски карнавал. Той е най-известният карнавал в света, най-посещаван, най-пищен, привличащ най-много туристи.

Сред жителите на Рио в момента кипи трескава подготовка, тъй като до започването на карнавала остават около 2 седмици. Всички се включват в шествията – от най-бедните до най-богатите. Дни преди началото те се обучават и репетират в школи по самба почти денонощно. Всяка година  подготвят различни теми за карнавала- колкото по-пищно премине всичко, толкова по-добре.

Карнавалът тече непрестанно четири дни и четири нощи. Традиционен негов начален ден е събота, приключва във вторник, а кулминацията е в неделя. Тогава четиринадесетте най-добре придставили се школи по самба се надиграват на известния бразилски „Самбадром”. На него всяка от тях има своите 90 минути, за да се представи по най-блестящия начин и да се бори за шампионската корона. Самбадромът представлява уникално съоръжение с трибуни за зрителите, дълго около един километър и широко 15 метра, построено специално за карнавални шествия и фестивали.

Атмосферата по време на карнавала в града е уникална. Повечето туристи споделят, че сякаш във въздуха се носи щастие. Вероятно това се дължи и на горещия темперамент на бразилците. Забравили за проблемите си и ежедневните си грижи, те посвещават цялото си време и внимание на карнавала. Нещо, което рядко съвременният работещ човек може да си представи и да си позволи- четири дни и четири нощи на безгрижно веселие. Наричат карнавалът още „наслада за сетивата”, „дни на лудостта”.  За да се усети духът на подобно пищно мероприятие, то със сигурност трябва да се преживее. Разказите никога не са достатъчни, но поне позволяват на фантазията ни да се пренесе там и да помечтае за пореден път за един от най-изумителните градове в света- Рио де Жанейро.

Image

Advertisements

One thought on “Време е за карнавал

  1. Pingback: Сезонът на карнавалите | Учебен вестник

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s