Господин за един ден

Image

Сергей Въчев

Скорошната тото-истерия в края на миналата година отново събуди надежди за лесни пари,паднали от нищото.Мечтите са безплатни,разбира се,а в този случай са почти безплатни,защото само този,”който играй,пичели”  – все пак трябва да закупиш фиш от спортния тотализатор,за да почнеш да пресмяташ за какво точно ще отиде бъдещата печалба.

“Баджанак, богати сме! Милионът е наш! Имаме шестица от тотото!”, възбудено крещи Георги Илиев от Трън и прегръща ортака си.” Току що е приключило тегленето на един от първите тиражи през новата 1993 година. Двамата мъже не могат да повярват на съдбата си. Само преди минута са се превърнали в първите тото-милионери в България.Целият им живот дотогава е минал в бедност.Преди 89-та година таванът на печалба е 20 000 лева. В първите години на демокрацията нещата се променят. Тотализаторът въвежда системата джакпот, която дава възможност на играчите да мечтаят за нечувани дотогава суми

Може бе се досещате за останалата част от историята на Георги Илиев.Невижданата дотогава печалба от милион и тридесет хиляди лева е изпита изядена по софри за осем месеца,през които приятелите на двамата късметлии се умножават многократно. “Хиляди левове раздадох назаем. И до днес не са ми ги върнали. Знам, че няма и да ги видя, но не съжалявам. Бяха само купони, купони, купони. И всичко плащахме аз и баджанакът. .От много неща имахме нужда вкъщи, защото винаги сме били сиромаси. Ами ние преди това даже ютия нямахме да се изгладим”, обяснява Георги.
Все пак решава да купи и един апартамент, за да не отидат всички мангизи на вятъра. Инвестицията му оцелява само няколко месеца. Сухата пара се изпарява и се налага Гошо Милионера да продаде имота. Разделя се с него за същата сума, за която го е купил. Животът продължава с познатия весел ритъм. Къщата на Гошо, която плаче за ремонт, се клати от мощните децибели и виковете на веселяците. Месеци наред познати, непознати и приятели не спират да празнуват голямата печалба. Дори парите от продадения апартамент започват да се топят.

Октомври месец Гошо,който вече е известен в родния си Трън,като “тотомилионера” отново е с празни джобове,не е успял дори да ремонтира намиращия се в плачевно състояние  покрив на къщата си.За сметка на това,типично в тона на българската поговорка “На гол тумбак,чифте пищови” е снабдил цялата си рода с кожени палта. “На жената, на децата, на всички. Като мечки ги бях направил, целите в кожи. Значи няма да им е студено през зимата, казах си. Все някаква полза от парите е имало”, със смях разказва Гошо Милионера.

“Българска работа”,биха казали доста хора.Но много проучвания в световен мащаб доказват,че явлението “Господин за един ден” всъщност няма географски ограничения и голям процент от тотомилионерите стигат до фалит бързо-бързо,правейки живота си дори по-лош ,след като големите пари са ги променили в негативен план.  Много хора си казват – “Ех, да спечеля някое тото милионче”. Не трябва обаче да забравят, че многото пари освен голямо благо и големи възможности крият големи отговорности, даже рискове и опасности. Премахва се основната житейска спирачка “няма пари” и може да вършите всичко, включително и глупости.

Всъщност – съдбата може и да си знае работата.Ако печалбата на гуляйджийте Гошо “тотомилионера” и ортака му бе отишла в някой спестовник,, последвалата хиперинфлация щеше да остави късметлията с 340 долара в джоба.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s