Сезонът на карнавалите

 

Христина Спасова

За много хора началото на годината изглежда сиво и студено заради ниските температури и епидемично разпространяващата се депресия след празниците, която спохожда връщащите се на работа. Оказва се обаче, че в други кътчета на света именно първите месеци са най-натоварени откъм забавления, защото тогава е сезонът на карнавалите – пъстри, шумни, забавни. От Гърция до Франция празненствата не спират, а ето на кои да обърнете по-специално внимание.

Сезонът на карнавалите протича от началото на февруари до средата на март. В този период има най-голямо струпване на фестивали и празненства в различни градове. Началото бележи един от най-старите карнавали в света – венецианският. Карнавалът във Венеция стартира на 2-ри февруари и продължава две седмици. Традицията датира от почти хилядолетие и въпреки, че за известен период е била преустановена, днес това е един от най-шумнните и посещавани празници по света.

Преди да се отправите към приказното място, трябва да се подготвите с подобаващ костюм, за да се впишете в обстановката. Местните жители се дегизират с шапки, перуки, маски, гримове, като най-популярен е образът на шут. По улиците се разиграват улични спектакли – жонгльори, клоуни, фокусници и актьори изнасят своите представления на тълпата туристи, които пристигат в града специално за карнавала.

Център на тържествата е площад Сан Марко, на който е изградена голяма сцена. Ам ще станете свидетели и на кулминацията на празненствата – „Полетът на ангела”, когато от върха на камбанарията на базиликата Сан Марко бавно се издига и спуска акробат, облечен в бяло, с прикачени на гърба му ангелски крила. Традицията датира отпреди 5 века, когато турски акробат изминава разстоянието от кораба на пристанището във Венеция до катедралата издигнат високо във въздуха, движейки се върху две въжета.

След Италия може да отскочите към Франция, където ви очакват цели два карнавала. Първо се отбийте в Ница, където от 16-ти февруари до 2-ри март се провежда карнавалът на цветята. По улиците на града се издигат огромни платформи с всякакви цветя, а между тях танцуват и пеят хора, облечени в странни костюми и маски, приличащи на големи глави. Най-забавни са битките с цветя, за които туристите трябва да платят символичен вход, ако искат да се включат към тържествата. Във въздухът ухае на пролет и настроението е на макс. Последните години карнавалът следва определена тема – едновременно интересна и актуална. За 2013-та тя е „Кралят на петте континента”.

По същото време протича и карнавалът в Мантон, посветен на цитрусовите плодове. Лимоненият карнавал, както е по-известен по света, тази година празнува своя юбилеен 80-ти рожден ден. В центъра на представленията са гигантските статуи, създадени от цитрусови плодове и подсилени с помощта на светлинни инсталации и фойерверки. Този карнавал също следва различна тематика всяка година. За предстоящите празници темата е „Около света за 80 дни”.

В случай, че не може да си позволите екскурзия до някой от посочените градове, тогава се отправете към съседна Гърция. Там към средата на март може да попаднете на карнавала в Ксанти или на остров Корфу. Първият карнавал се провежда на Сирни Заговезни, затова и датата му варира. На него също може да се насладите на улични постановки, парад на маскираните, танцови и музикални изпълнения. Кулминацията на карнавала е изгарянето на голямо плашило, което да гони болестите и бедите.

Подобна обстановка ви очаква и на остров Корфу. Карнавалът там идва от Италия и в миналото е приличал много на венецианския, но днес е смесица от две култури. Ще имате възможност да опознаете местните обичаи и традиции, да опитате гръцка кухня, да научите как се играе сиртаки и това само докато се разхождате по парадната улица. Тук също най-важният момент от тържествата е изгарянето на Краля Чучело, който трябва да изкупи греховете на живущите на острова.
През февруари карнавални празници има още в Дубровник (Хърватия) и Ченто (Италия).

А ако търсите истинско зрелище, то отскочете отвъд океана и посетете най-пищния от всички карнавали – този в Рио де Жанейро (вижте също “Време е за карнавал!”)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s