Имаме ли време за красивото?

Адриана Чанева

Имаме ли време за красивото? Световно известният музикант Джошуа Бел пристига в България на 9-и февруари. Какво е общото между тези две изречения ще разберем в следващата история.

Действието се развива във Вашингтон, на станция на метрото, в една студена януарска сутрин през 2007 година. Уличен музикант с цигулка свири пиеси на Бах. През метрото минават около 2000 души за 45 минути, колкото трае и престоят на мъжа с цигулката там.

След първите 3 минути мъж на средна възраст забелязва присъствието на музиканта, забавя крачка и се спира да го послуша за няколко секунди. После продължава пътя си, вероятно, за да не закъснее за работа. Малко след това свирещия получава първия си долар – жена хвърля монетата в шапката му и продължава да върви без да спира. На шестата минута откакто музикантът е започнал изпълнението си, покрай него минава младо момче, обляга се на една стена и наблюдава известно време. След това обаче младежът поглежда часовника си и забързано се връща към задълженията си.

От началото на свиренето са изминали 10 минути. Покрай човека с цигулката минава майка с около 3-4 годишно дете. Момченцето се спира, но жената го дърпа и те подминават музиканта, а то остава с изърната към свирещия глава. Поведението на детето е повторено и от други негови връстници, които обаче са пришпорвани от родителите си да продължават да вървят по-бързо.

В края на 45-минутния си престой, уличният музикант е събрал 32 долара, а едва шест души са се спрели да го послушат. Около 20 души му дават пари, но без да забавят крачка. Никой не аплодира свирещия край метрото човек, той си тръгва незабелязано, както е дошъл.

Никой от случайните минувачи(с изключение на един) не знае, че цигуларят всъщност е Джошуа Бел, един от най-талантливите музиканти в света. Той свири произведенията на Бах на цигулка, струваща 3.5 милиона долара.

Два дни преди да свири в метрото, Джошуа Бел има концерт в Бостън, където средната цена за билет е 100 долара.

Случилото се е съвсем истинска история. Идеята за тайното изпълнение на Бел в метрото е на Уошингтън поуст, а целта е да се проведе социален експеримент, който да отговори на въпроса забелязваме ли красивото. Разпознаваме ли таланта в необичайна ситуация?

Само една жена разпознава Бел по време на свиренето в метрото. „Това е едно от най-удивителните неща, които някога съм виждала във Вашингтон, споделя тя. Джошуа Бел стоеше там и свиреше в пиков час, а хората не се спираха и дори не поглеждаха, и му хвърляха по 25 цента! 25 цента! Не бих причинила това на никого! Мислех си: Боже господи в какъв град живея, за да се случват такива неща!”

Повод да си припомним тази история е и пристигането на Джошуа Бел в България на 9-ти февруари. Бел ще изпълни един от най-хубавите цигулкови концерти – този на Чайковски в зала „България”, а билетите са вече разпродадени. Време е да отделим малко време за красивото.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s