Тиха еволюция във водите край Канкун

Деница Райкова

Ако някога сте дотолкова финансово обезпечени, че да можете да си позволите почивка в мексиканския курорт Канкун, не пропускайте да се потопите в местния културен живот. Буквално. Крайбрежието на града е дом на най-големия в света подводен музей. На десет метра под морското равнище ентусиастите гмуркачи могат да се насладят на над 400 различни скулптори на човешки фигури, изработени от специален PН-неутрален и корозионно устойчив бетон. Името на проекта е „Тиха еволюция”, а негов автор е авангардният артист Джейсън Тейлър. Известен с многобройните си подводни инсталации, той се изявява също като подводен еколог и фотограф.

Скулпторите в колекцията са с общо тегло над 120 тона и заемат площ от 150 кв.м. За двете години от съществуването на музея, повечето са се превърнали в естествен дом на морските обитатели. Наслагването на коралите създава илюзията, че бетонът се е превърнал в жива материя. Всяка скулптура си има име – „Събирачът на сънища”, „Огненият мъж” и др., а за модели Тейлър е ползвал жители на Канкун и областта.

Идеята на подводния музей е да се измести фокусът от кораловите рифове, които ежегодно биват разрушавани заради огромния поток посетители и така да се предпази биоразнообразието по бреговете на Мексико. „Много от рифовете по света се рушат, а този процес може да бъде обратим, ако човечеството не го осъзнае прекалено късно”, казва Джейсън Тейлър.

В курорта се организират курсове за гмуркачи, но дори плуването на голяма дълбочина да ви притеснява, пак можете да посетите атракцията. За туристите са осигурени специални затворени лодки със стъклени стени и под като втори вариант за спускане на дъното.

Още снимки: https://www.google.bg/search?q=underwater+museum+cancun&hl=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UoNIUbv3I87LswaJwYHgDg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=618

Видео: http://www.youtube.com/watch?v=c6fWCYkc4jA

Фейсбук страница: http://www.facebook.com/Cancun.Underwater.Museum

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s