Да драснеш клечката

Радослава ЙОРДАНОВА

Поредният случай на самозапалил се у нас. Поредният в критично състояние и с единия крак в гроба. Самозапалването започва да прилича на епидемия, на толкова елементарно действие, колкото да  запалиш цигара, която да догаря бавно, но зрелищно. Имената на тези хора вече нямат значение, просто защото са много. Историите им си приличат – бедност, мизерия, отчаяние. Решенията на проблемите им са еднакви. Резултатите – също. Доколко са правилни или не, всеки от тях е преценил сам за себе си. Нужно ли е  обаче да ги идеализираме и да ги превръщаме в мъченици? Смелост ли е да избягаш от живота, защото вече не можеш да се бориш?

За някои това наистина е смелост  и го идеализират. Стига се дотам, че да се издигат паметници и да се обявява Ден на национален траур. За мен е твърде много, просто начин да се хвърли прах в очите на хората. Наричат ги герои. За мен те не са герои. Те са отчаяни и в безизходицата правят крачката към самоубийството. Не мога да ги нарека страхливци, би било твърде арогантно. Не е лесно да отнемеш собствения си живот. Трудно е, но по-трудно е да се живее. И ако това са нашите герои, ние сме загубени.

Благодарение на медиите и популисткото говорене за хората, посегнали на живота си, тази тенденция се разпространява като чума. Всеки ден по един нов човек доброволно се лишава от живота си. Преди да драсне клечката обяснява как положението е непоносимо и децата му гладуват. Очакват помощ, очакват някой да дойде и да реши пробемите им. Моменти на умопомрачение белязват целите им семейства. Това е егоизъм. Егоизъм е да изоставиш близките си, a смъртта е именно това.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s