Звездомания в България – реалити превъплъщенията на известните българи

Христина Спасова

През 2013г. звездоманията владее света. Все повече нараства потребността на хората от забавление и развлечение, от търсене на въображаеми кумири и възможност да се докоснат до тях. И тъй като България обича да интерпретира тенденциите по свой начин, у нас звездоманията също е на дневен ред, но под формата на режисирани реалити предавания, в които известните българи прескачат от роля в роля.

В условия на криза (нравствена, културна, финансова или кой каквато предпочита) хората сменят каналите, докато не намерят нещо, което да ги накара да забравят за момент проблемите. Липсата на подходящо решение е толкова болезнена, че в един момент качеството и културната стойност на продукта вече нямат значение. Затова не е чудно, че телевизиите у нас се наводниха с куп реалити предавания, които да задоволят потребностите на аудиторията и да й дадат необходимите зрелища, а за хляба друг път ще му мислим. Каква е печелившата формула? Куп (псевдо)звезди събрани на едно място, които изтъкват величието си, прикриват слабостите си, използват даденостите си, за да спечелят сърцата на зрителите и парите на рекламодателите и продуцентите.

Кой ни забавлява от екрана?

Понеделник вечер. БТВ, Нова и ТВ7 – на която и от програмите да превключите, ще попаднете на „най-гледаното предаване в българския телевизионен ефир”. Няма смисъл да търсите алтернатива в други програми, защото те сигурно ще се окажат от семейството на някой от изброените медийни титани и ще ви облъчват с реклами и включвания.
БТВ залагат на „Гласът на България”, където известните лица са само четири, но целта е след края на предаването, да се създадат нови идоли, които да подхранват звездоманията в България. Нова телевизия бори гласовете с танци, подкрепяйки мотото, че „падащи звезди има много, но звезди на дансинга има само в Dancing stars”.
Като всеки телевизионен зрител и аз се вълнувах да разбера кои известни личности ще попаднат в шоуто. Винаги съм смятала, че звезда е тази личност, която е постигнала нещо изключително в своята професионална сфера, която се е доказвала с талант, знания и умения. Объркала съм се. Не бях чувала за Стелла Ангелова, бивша наша гимнастичка,а по настоящем каскадьор в Холивуд. Името Петко Димитров също не ми се вписваше в категорията звезди, но пък водещите ме уведомиха, че той е собственик на най-посещаваните столични клубове. Изненадах се и от присъствието на Капка Георгиева, тъй като смятах, че повече се интересува от политика, отколкото от телевизонни разкази за разочароващата й връзка с Волен Сидеров.
Но какво пък, между дима от пурата на Петко и разваления американо-български на Стелла видях и някои наистина талантливи момчета и момичета, които танцуват със сърце и душа и без които Dancing stars едва ли щеше да съществува, които са печелили отличия за страната ни, но покрай изявите на звездите не е останало време да ни уведомят за наградите на професионалистите. Резултат – 1:0 за звездоманията.
Сменям канала. След като един месец на път за работа билборд с „уникалната” Николета Лозанова ми напомняше, че започва ново предаване „Къртицата”, аз превключвам на него. Регламентът така и не ми стана ясен, разбрах само, че има 19 „звезди”, които „ще се изправят срещу страховете си”. Подборът на участниците отново ме изненадва. От телевизионната визитка ме уведомяват, че през 2008г. песента на Деян Неделчев „От Икебана дървесата ги боли” е станал „тотален хит на лятото”, затова той заслужено попада в предаването. За пореден път ми напомнят, че Жени Калканджиева е спечелила 6-то място в конкурса Мис Свят през 1995г., а на бизнесмена Тодор Бакалов така и не му разбрах звездния принос. За Азис отказвам да коментирам.
Остава ми да гледам как известните личности са поставени в „нечовешки условия” и трябва да си готвят сами, да преминават през различни изпитания, които обаче може и да не изпълняват, ако ги е страх, защото това е начинът сметката на Къртицата да се захранва. Добре, че звездите ни не са безстрашни.
В хода на всяко от предаванията ми става ясно, че случайности в този живот няма. В „Къртицата” група психолози правят подбора на кадрите така, че да има поне един необвързан мъж и една необвързана жена, които да си паснат. Явно въпросът от Биг Брадът „Ще има ли секс тази нощ в къщата” още е актуален, но под друга форма. В “Dancing stars” журито поставя оценки, в които не намирам никаква логика, но първото място винаги е отредено само за една двойка, която и без това има физически преимущества пред останалите. „Мафията” май не е само в художествената гимнастика. А в „Гласът на България” вокалните двубои обикновено изправят един срещу друг мощен глас, обработен няколко години в специалност поп и джаз пеене, и плахо гласче, репетирало повече в банята и пред огледалото, отколкото на сцената. Победителят е ясен още преди да е започнала музиката.
А звездоманията расте и събира сили. След три месеца, когато предаванията приключат, ще си имаме нови идоли, които децата да сочат с пръст. Някои отново ще потънат в забвение, докато други, набрали инерция, ще обиколят и останалите телевизии, а може и собствени предавания да си направят. Явно известните българи са неизчерпаем източник за медийни проекти. Да живее звездоманията!

Изключвам телевизора.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s