Дания триумфира на „Евровизия”

Деница Райкова

Датчанката Емели де Форест спечели тазгодишното издание на конкурса „Евровизия” с песента ‘OnlyTeardrops’ („Само сълзи”). Двадесетгодишната изпълнителка получи най-голяма подкрепа от зрителите, като събра общо 281 точки. Тя представи песента си боса, под акомпанимента на барабани и флейта. Фенове на конкурса коментираха в социалните мрежи и форуми, че изпълнението е било „едно от малкото запомнящи се” тази година. След победата Емели получи поздравления от премиера на Дания Хеле Торнинг-Шмит и от лидера на опозицията, ръководителя на Либералната партия Ларс Расмусен.

Второ място на „Евровизия” зае Фарид Мамадов от Азербайджан с песента “Hold me”, а бронзовият медал отиде у Злата Огневич от Украйна и песента “Gravity”. В Топ 10 се класираха още Норвегия, Русия, Гърция, Италия, Малта, Нидерландия и Унгария.

На финала на конкурса, който тази година се проведе в Малмьо,Швеция, участваха 26 страни. По данни на „Ройтерс” той е бил проследен от 125 милиона телевизионни зрители. Съгласно правилата през 2014 г. „Евровизия” ще се проведе в родината на тазгодишната победителка – Дания, но все още не е ясно в кой град. Страната печели музикалното състезание за трети път. Първата победа е в Лондон през 1963 г., а втората – в Стокхолм през 2000 г.

В Малмьо България бе представена от Елица Тодорова и Стоян Янкулов. Тяхната песен „Само шампиони” обаче не грабна вниманието на публиката и те не успяха да се класират на финал.

Песента победителка можете да чуете тук: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k59E7T0H-Us#!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s