Мисията невъзможна: Обществена телевизия в Русия

Марин Маринов

На 19 май в Русия започна излъчването на нов телевизионен канал – Обществена телевизия на Руската федерация(ОТВ). Въпреки изказаните намерения за безпристрастност и обективност, мнозина руски анализатори се съмняват, че това е постижимо на практика.
ОТВ е създадена по идея на бившия президент и настоящ премиер Дмитрий Медведев след многохилядните протести в Русия през пролетта на 2012 година. Тези протести избухнаха заради оспорваните парламентарни избори през декември 2011 и президентските през март 2012, на които имаше съмнения за масови нарушения и манипулации. Една от причините за недоволството на протестиращите беше и ограниченият достъп на опозицията и гражданското общество до трите федерални телевизии – Първи канал, канал Русия и НТВ. Това са трите най-големи, най-гледани и най-влиятелни електронни медии в Руската федерация. По време на протестите Дмитрий Медведев заяви, че на Русия й трябва истински обществен канал като БиБиСи.

1

Едва ли ОТВ обаче ще има възможността да се превърне в БиБиСи. Първоначалната идея за финансиране на канала пропадна. Според нея, медията трябваше да се издържа с такси от зрителите – за да бъде независима от властта, и да не излъчва реклами – за да не се стреми към комерсиалното и да не бъде подложена на корпоративен натиск. След проведени проучвания на общественото мнение, които показаха, че руснаците не са готови да плащат за „обществена телевизия”, управляващите се отказаха от тази идея. Сега каналът се финансира само от държавния бюджет, което го прави уязвим откъм политически натиск. Макар че съществува възможността за дарения, едва ли някой обикновен руснак би отделил от бюджета си за канал, който е под държавен контрол.
Друга причина за съмнения в обективността на Обществената телевизия е назначеният за генерален директор Анатолий Лисенко. 76-годишният журналист ветеран от съветската епоха е смятан за приближен до Владимир Путин и за подкрепящ управлението му.

4

Анатолий Лисенко

Трите основни цели на ОТВ са: да развива гражданското общество в Русия, да просвещава и образова и да разпространява общочовешките морални ценности. Каналът ще излъчва новини, публицистични, културни и забавни предавания. Забавните няма да бъдат в комерсиален вид, а пак ще носят елемент на образоване. Ще бъдат излъчвани и игрални, документални и анимационни филми. Генералният директор Анатолий Лисенко се оплаква от малкия бюджет на ОТВ – 1.5 милиарда рубли за 2013 година, от които 700 милиона вече са изхарчени за оборудване и студиа. За сравнение – бюджетът на Russia Today, англоезичният държавен новинарски канал на Русия, е 11 милиарда рубли.
Известният руски журналист Павел Шеремет смята, че ОТВ ще се превърне във втория провален опит за създаване на обществена телевизия след Първи канал. Анализирайки първия ден от работата на новата медия, Шеремет посочва като недостатъци в програмата пропионерските сюжети, скучните репортажи от провинцията, конформистката риторика на предаванията и старомодният стил на поднасяне на информацията.Други руски анализатори посочват като основни недостатъци начините на финансиране и управление на Обществената телевизия, които я превръщат в четвърти държавен канал. На практика, единственото, което отличава ОТВ от трите федерални телевизии, е забраната да излъчва реклами и по-старомодния стил и визия.

3

В Русия и трите основни канала – федералните, са под държавен контрол. Най-гледаната телевизия, Първи канал, е със смесена собственост, но държавата държи мажоритарния пакет акции и контрола върху редакционната политика. Вторият най-гледан канал – НТВ, по документи се води частен, защото не е директна собственост на държавата. Но той е собственост на дъщерното на държавния гигант Газпром предприятие Газпром Медия. Третият най-гледан и най-влиятелен канал е Русия – той е 100% държавна собственост. Най-големият канал от гледна точка на рейтинг и влияние – Първи канал, направи опит през 90-те да се превърне от държавна в обществена медия като дори от 1995 до 2002 се наричаше ОРТ (от руски език, ОРТ – Общественное российское телевидение – Обществена руска телевизия).Но този опит претърпя провал.
Сега въпросът е дали ОТВ, Обществената телевизия, ще се превърне в обществена телевизия наистина, а не само на думи, или ще стане нов четвърти федерален и държавно контролиран канал.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s