Забраниха на мюсюлманите в Мианмар да имат повече от две деца

Деница Райкова

След като вече година властите в Мианмар не успяват със сила да укротят напрежението между будистите и малцинството на мюсюлманите рохинджи в страната, управляващите решиха да прибегнат до крути мерки от друг тип. Според нов закон, влязъл в сила на 18 май 2013 г., на семействата в най-голямата мюсюлманска провинция Ракхине им се забранява да имат повече от две деца. Мярката е част от цялостната политика на властите по отношение на рохинджите, като се предвижда да им бъде забранена също полигамията, проповядвана от тяхната религия. Все още не е уточнено как точно ще се прилага новата мярка и какви ще са санкциите за едно семейство в случай, че превиши лимита си на деца.

Смята се, че ограничаването на раждаемостта на малцинството ще успокои будистите, които през последната година не спират да извършват кървави атаки срещу мюсюлманите. „Ръстът на населението на мюсюлманите рохинджи е 10 пъти по-висок от този на будистите и това е една от причините за напрежението ”, заяви говорителят на провинция Ракхине Уин Миаинг. Според управляващите будисткото мнозинство вижда увеличаващата се мюсюлманска популация като сериозна заплаха за бъдещето си.

Насилието в Ракхине започна в началото на 2012 г. Само за няколко месеца шайки будисти с оръжия мачете изтребиха стотици мюсюлмани и принудиха 125 000 да емигрират, предимно в Бангладеш и Индонезия. Религиозната нетърпимост към малцинството се разпространи и в останалата част на страната, като до ден днешен се срещат нейни жестоки проявления.

Овладяването на атаките се превърна в сериозно предизвикателство за президента на Мианмар Теин Сеин и неговото реформистко правителство, което се стреми да наложи либерализиране на политическата и икономическата система в страната след половин век строга военна диктатура. Напрежението между религиозните групи влоши и имиджа на опозиционната лидерка и носителка на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чи. Тя бе критикувана от мнозина, че не се е обявила в защита на преследваната мюсюлманска общност.

Мианмар не включва рохинджите в 135-те си официално признати малцинства. Третира ги като нелегални емигранти от Бангладеш и им отказва гражданство. Според властите в Бангладеш обаче рохинджите живеят на територията на бивша Бирма от векове и трябва да бъдат признати за равноправни граждани. Мюсюлманите представляват близо 4% от 60-милионното население на Мианмар.

Източници: Асошиейтед Прес, „Гардиън”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s