Откриха 15 нови вида птици край Амазонка

Image

Петнадесет нови вида птици са открити в Амазония в Бразилия. Единадесет от новите видове могад да бъдат намерени само в Бразилия, четири други могат да бъдат забелязани в Перу и Боливия.

Това е най-голямото откритие на бразилската орнитология през последните 140 години, заяви пред АФП Луис Фабио Силвейра, орнитолог от Музея по зоология на Университета на Сао Пауло.

“Три-четири вида птици се описват всяка година в света. Изненада са установените нови 15 вида и това доказва богатото биоразнообразие край Амазонка и необходимостта то да бъде запазено”, каза ученият.

Някои от тези птици живеят в източната част на Амазония в много ограничени местообитания и вече са застрашени видове заради обезлесяването”, каза той.

Птиците, един от разредите на Piciformes – който включва тукана и кълвача – и всички други Passeriformes са частично описани в майския брой на сп. “Pesquisa Fapesp” на Университета на Сао Пауло.

Най-големият от тях е “gralha”, вид гарван с дължина 35 сантиметра.

Тези птици ще бъдат официално описани, с всички подробности в научни статии и ще бъдат публикувани през юли в специален брой на “Handbook of the birds of the world” (Наръчник на птиците по света) на испанската Edicions Lynx, смятан за “Библията” на орнитолозите по света.

Снимка и източник: infoamazonia.org

Моника Балабанова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s