Хлебарките бягат от захар, за да се спасят

Image

Хлебарките са развили генетично отвращение към захар, за да оцелеят в битката между тях и хората, показва ново проучване.

Антинасекомните терминатори започнаха да използват глюкоза в средата на 80-те години на XX век, за да маскират отровните примамки и да унищожат инсектите, източник на болести.

Но седем или осем години по-късно, отровата спря да действа и популациите на хлебарките започнаха да се размножават бързо, оставяйки учените шокирани.

Жюл Силвърмен, професор по ентомология в Университета на Северна Каролина и съавтор на изследването, публикувано в четвъртък в списание Сайънс /Science/, откри тайната им скоро след това, пише БГНЕС.

Той преди всичко установява, че хлебарките не са станали резистентни към инсектициди, а просто отказват да ядат примамки, съдържащи глюкоза.

Изследователят също разкрива, че отвращението става наследствено и се предава от поколение на поколение.

Дотогава битката с насекомите разчиташе на способността им да развиват резистентност към инсектицидите.

Това изследване показва, че тази “надпревара във въоръжаването” също така включва и затвърждаване на поведението към някои видове храни, в случая към захарта, казва Коби Шал, професор по ентомология в Университета на Северна Каролина и друг съавтор на изследването.

“По-голяма част от времето на генетичните мутации водят до загуба на биологическа функция, а тук е обратното защото хлебарките възприемат ново поведение, да се научат да превключват вкусовите си рецептори на горчивина в присъствието на глюкоза” , казва той. И вкусовите възприятия на тези насекоми се променят.

“Това създава у хлебарките ново поведение, което е невероятна адаптация към натиска от околната среда”, за да оцелеят, казва изследователят. Досега хлебарките обичаха сладкия вкус. “Хлебарките са по-напред от нас в надпреварата във въоръжаването”, което им предлагаме и това е за седем или осем години, шегува се той.

“Това е един много бърз генетичен отговор на твърде силния натиск за подбор, провокиран от инсектицидите. Еволюцията също зависи от продължителността на живота на поколението, казват изследователите.

Бактериите могат да се развиват много по-бързо и да станат по-бързо устойчиви на антибиотици.

Въпреки това, тази промяна в техния вкус има своята цена: хлебарките, вече алергични към захарта, се развиват по-бавно от нормалното, поне в лабораторията.

Виктория Пенева

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s