Житие и страдание грешнаго Спиндермаана

Лора Мл. Попова

Неграмотно пише, зрелостник не е. Бие се с лошите, Бареков  не е. Компетентен е по всички въпроси, бивш премиер не е. Магнит е за всички „коври”, футболист в чалготека не е. Прецаква ближния, Андрешко не е. И е сборен образ на днешния ден, но Бай Ганьо не е. С тези и много други сравнения мога да задам гатанка за новия любим „супергерой” на Facebook маниаците от „всякоя възраст, пол и занятие”. Който го познае, халал да му е!

Image

Сетихте ли се вече кой е този герой? Събрал 27 000 почитатели само в първите две седмици от виртуалното си съществуване, към момента той вече се радва на близо 60 000 фенове в необятните дебри на най-разпространената социална мрежа. Той се казва Спиндермаан. Да, точно така, запазен е оригиналният правопис на създателите му. Спинди е обичан и мразен мийм образ, той е циничен и отвратителен, той е истински и правдив, той предизвиква гримаси на погнуса и смях до сълзи. Единственото, което не прави, е да остави своите наблюдатели безразлични. Реакциите към Спиндермаан са противоречиви и крайни. На пръв поглед неговото трудно за прочит творчество застава изцяло в сферата на пошлостта и вулгарността. Ако се консумира с мярка и с подходяща нагласа, обаче, то малко по малко заблестява с горчивата си проницателност. Наред с не една и две грубиянски шеги, Спиндермаан, или по-скоро този, който стои зад него, засяга наболели проблеми на съвремието като неграмотността, опростялото мислене на национално равнище, корупцията в държавата, погрешните ценности сред младите хора, ежедневните шаблони и клишета, материалността на идеалите. Изграждането на супергероя е подчинено на принципа, че клин клин избива. Вярно е, че не се изисква акъл да говориш и пишеш като Спиндермаан, но със сигурност е необходим, ако искаш наистина да го разбереш.

Image

„Убий глупака с глупост!”– такъв е идейният замисъл на бащите на Спиндер, които предпочитат да останат анонимни. От сигурни източници обаче знаем, че зад самоличността на супергероя стоят група свежи, работещи млади хора с висше образование в областта на финансите и програмирането. Тяхната идея стартира развитието си в началото на 2013г.– спонтанно и на шега. Администраторите на светкавично придобилата популярност фен страница признават, че концепцията им не е изцяло оригинална. Родословното дърво на Спиндермаан води началото си от Финландия и от не толкова далечната 2010г., когато във виртуалното пространство за първи път се появяват комиксите за Uncle Dolan и Gooby– пародийни версии на познатите герои Доналд Дък и Гуфи.  Spooderman– така е името на чуждоезичния предшественик на нашия супергерой. Прародителите на Спиндермаан, както и техният български наследник, са набързо надраскани на програмата Paint комични образи, отличаващи се с правопис и граматика, които могат да ни накарат да се причислим към страдащите от дислексия. Вулгарният  хумор е гръбнак на значителна част от преживяванията на всички тези герои. Всеки от тях обаче си има индивидуални личностни особености и е характерен с нещо свое. Но докато Чичо Долан е популярен с пристрастията си към невръстни деца, а Губи е вечният губещ, както можем да отсъдим дори от името му, нашенецът Спиндермаан отива доста по-далеч в личностната си градация.

Image

За месеците от началото на своето съществуване героят израства от самоцелна шега до истински критик на съвременната реалност. Най-новите му попадения, свързани с фалшифицирането на изборни бюлетини, както и с провеждането на държавните зрелостни изпити изненадват с неочаквана проницателност и премерена ирония. Култът към виртуалния герой дори се индустриализира с появата на дрехи и артикули, щамповани с емблематични реплики на представящия се за „бок” , за политик, и за „дубир човек и проетел” Спиндермаан. Разбира се, за прочита на повечето от тях, на невъоръженото читателско око ще са нужни преводач и малко цензура.

Image

Всеки любител на критиката и пиперливия хумор може да се включи с колаж на своята идея в разпространението на социалното явление Спиндермаан из дълбините на Facebook. Но може ли всеки любител на критиката да признае сам пред себе си какво той самият е направил, за да промени към по-добро реалността, срещу която Спинди с усмивка негодува… „За Спиндермаан днес е ден на национален траур!”, шегува се във Facebook пространството фенка на Спиндермаан по повод Деня на Славянската писменост и Българската култура. А на нас ни остава само да се надяваме, че на матурата по български език и литература зрелостниците, към чиито редици преди няколко години и ние се причислявахме, не са писали като супергерои…

Advertisements

One thought on “Житие и страдание грешнаго Спиндермаана

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s