Димни завеси

Радослава Йорданова

Ще спасят ли промените в закона бизнеса, както ни обещават от БСП

БСП се канят да отменят закона, който забранява тютюнопушенето на обществени места. Най-вероятно в малките им опушени главици се върти мисълта, че така ще се превърнат в Рицаря на бял кон, който ще спаси бизнеса. Явно това е част от „ПланЪТ Орешарски“ за създаване на хиляди работни места.

Мартин Захариев от левицата твърди, че причината хиляди работещи в туризма да загубят позициите си е именно този закон. Изобщо няма нищо общо със Световната финансова криза, родната рецесия, която така и не успяхме да преживеем две десетилетия, нито пък непропорционално многото заведения на фона на население и туристи. Изобщо кой е доказал, че заведенията са фалирали, защото в тях не се пуши. Не мисля, че са правени подобни проучвания. Но на Мартин Захариев изследвания му не трябват, той разбира много добре. Прозира евтиният начин за печелене на гласове сега, когато най-много мирише на избори.

Господин Захариев изтъква също така, че забраната за тютюнопушене на обществени места стимулирала корупцията. Ама, разбира се! Забраната е виновна, а не това, че бизнесът е свикнал да дава подкупи, а администрацията да си ги търси. Подобно прехвърляне на вината може и да е онова, което БАХРА иска да чуе, но дали останалата част от електората ще се съгласи. Всички знаем, че забраната и без това не се спазваше стриктно, но поне имаше някаква форма на контрол, поне на местата, на които аз съм била.

Разочароващото в случая е, че се набляга повече на финансовата щета, отколкото на ползата за здравето. Да, законът няма да накара пушачите да спрат да цигарите. Тъпо е да се твърди подобно нещо. Но поне ще предпази непушачите и особено служителите в заведенията, които са най-засегнати от тютюневия дим. Те са обречени всеки ден между осем и дванадесет часа да работят във вредна за тях среда.

Разочароващо е и отношението към закона. В момента, в който се заговори за забраната, по медиите почти всеки ден имаше кратко интервю със съдържател на заведение, който обясняваше как щял да я наруши и как предпочита да плаща глоби.

Не се мисли как да се спазва законът, а как да се заобиколи, защото така е по-лесно.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s