Защо задържаните за побоя над трима лекари останаха на свобода?

ImageСтрахил Ал.Василев

На 25 май трима души бяха арестувани след като нанесоха побой на лекарски екип на Бърза помощ в София. Само два дни по-късно, на 27 май Софийският районен съд пусна от ареста задържаните Илиян Димитров, Даниела Николова и Ленко Панов заради допуснати процесуални нарушения.

“В хода на разследването са допуснати процесуални нарушения и не са събрани достатъчно доказателства”, мотивира се съдия Стоян Мадин. В края на заседанието той обясни, че съдът не може да бъде упракнат в своята работа, защото неговата функция е да бъде арбитър при решаването на спорове. Според Мадин пропуските са на разследващите органи, в частност – Министерството на мътрешните работи.

“Органите на досъдебното производство не са извършили всички процесуално-следствени действия”, каза той. Още повече, че разследващите имаха 72 часа, за да съберат достатъчно доказателства и след това да поискат съдът да вземе мерки за неотклонение на задържаните. Вътрешното министерство обаче направи това на 48-мия час. И резултатът беше ясен – обвинението не успя да се аргументира достатъчно добре, за да реши съдията, че задържаните трябва да останат в ареста.

Като “съществено процесуално нарушение” съдия Мадин посочи обстоятелството, че при двете разпознавания пред Белишки са били изправени едни и същи лица, като просто Панов е заменил Йордан Димитров във второто разпознаване. Освен това в протокола за разпити има показания на други свидетели, които не сочели конкретни лица, които да са участвали в този инцидент. Съдът се позова и на свидетелските показания на Белишки от двата му разпита. Според данните от първия разпит той не могъл да посочи конкретни извършители.

Бързо повдигнатите обвинения и неоползотворяването на времето за събиране на доказателства в конкретния случай като, че ли не са нещо изненадващо.

Пред себе си имаме ясни примери с повдигнати обвинения за организирани престъпни групи, търговия с влияние и т.н. на лица, свързвани с най – престъпните периоди на България. заради бързоповдигнатите и много на брой обвинения, ние ставаме свидетели на това, че заради липсата на достатъчно доказателства, тези обвинения се превръщат в недоказуеми препятствия. Като пример само ще дам многокротно връщаното на първа инстанция дело срещу един от бившите шефове на Държавния резерв – Стоян Копаров, който е обвиняем за ощетяване на държавата с повече от 120млн.лв…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s