Маджарово – домът на лешоядите

Радослава Йорданова

Времето тук е спряло – за добро или за лошо. По хълмовете през деня има стада диви коне, а нощем вълчи вой раздира въздуха. Страшно и прекрасно едновременно. Посетих за пръв път Западните Родопи преди 10 години, а преди година и половина за пръв път обходих източните части на планината. Тук горите са по-гъсти, реките – по-буйни. Вълците владеят лесовета, а лешоядите –небето. Влюбих се в това място и още преди да съм си тръгнала, знам, че искам да се върна.

Маджарово е малко градче в област Хасково. Преди години тук са живели близо 10 000 души, но днес населението е намаляло близо 10 пъти. Останали са само най-големите ентусиасти и…хищните птици. Маджарово е сгушен сред високи скали, над които през топлите месеци се вият десетки лешояди. Затова и Българското дружество за защита на птиците е отворило малък Природозащитен център. Взимаме си гид и два огромни бинокъла. Нареждаме се на моста над река Арда и започваме да се взираме в скалите отсреща. Не след дълго виждам на гнездо белоглави лешояди, които се препичат на слънце, на друга скала пък виждам египетски лешояд.

Странно е да попаднеш на подобна гледка в България. Оказва се, че това е последното място, на което тези птици могат да се видят в естествената им среда. Долитат всяка пролет, а на есен отлитат за Гърция и Турция, където е по-топло.

Оставяме биноклите и тръгваме по единия от хълмовете. След 15 минути сме в най-високата част на Маджаровските хълмове. Гледката от тук е неописуема. Арда е трудна за описване. Като изписана с четка. През пролетта цветовете в местността са особено ярки и контрастиращи – черни и бели скали, ярко синя вода и наситено зелени гори.

И тишина. Толкова тихо сякаш си сам на света.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s