Ново поколение вендинг машини прави 3D принтирането по-достъпно

dreambox-1

МИХАИЛ СЛАВОВ

В кампуса на Калифорнийския университет Бъркли от съвсем скоро вече има нова вендинг машина, която обаче не продава напитки или храна, а нещо доста по-интересно. Машината Dreambox представлява първият по рода си 3D принтер под формата на вендинг автомат.

Проектирана и сглобена от трима дипломанти на Бъркли, идеята на машината е да направи 3D принтирането много по-достъпно и лесно. Директорът на проекта Дейвид Пастювка споделя, че идеята се родила от неудобствата, с които е свързана употребата на университетските 3D принтери. Макар университетът да разполага с много на брой от споменатите устройства, понякога е необходимо да се чака около месец за да може човек да получи достъп до тях.

“Запознавайки хората с технологията на 3D принтирането ние им даваме възможност да създават свой собствени модели, както и да решават различни технологични проблеми”, твърди Пастювка.

3D принтирането съществува от няколко десетилетия, но едва наскоро започва да придобива всеобща популярност. Президентът на САЩ спомена технологията в своя реч през месец февруари тази година. За технологията се заговори доста, когато преди няколко месеца група оръжейни ентусиасти я използваха, за да принтират функциониращ боен пистолет. Файловете за принтиране на пистолети могат да бъдат намерени свободно в Интернет и това притеснява доста хора. Dreambox обаче не разрешава принтирането на оръжия, макар за това вече да е имало опити.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s