Рядък компютър на Apple е продаден за 671 000 долара

130522130048-apple-1-computer-story-top

МИХАИЛ СЛАВОВ

Рядък работещ модел на Apple 1, първият настолен компютър на технологичния гигант, е продаден за 671 000 долара по време търг в Германия през миналия уикенд, съобщава CNN.

Компютърът, придружен с писмо от Стив Джобс до неговия първи собственик, е един от шестте работещи компютри Apple 1 и един от трите, които са в продажба по света. Купувачът, който е пожелал да остане анонимен, е от държава от Близкия изток.

Очакванията за цената на компютъра са били около 400 000 долара, но според Уве Брекер от аукционната къща Брекер не е изненадващо, че тази цена се е повишила с повече от 50 процента. През миналия ноември те продали подобен модел за 640 000 долара, а друга аукционна къща от Ню Йорк продала такъв компютър за 375 000 долара през миналата година. Цените на подобни редки устройства са се увеличили значително след смъртта на основателя на Apple Стив Джобс през ноември 2010 година.

“Това не е просто технологична иновация под формата на първият достъпен за потребителите персонален компютър. Това е нещо като пример за американската мечта – двама прекъснали образованието си студенти имат страхотна идея… и 35 години по-късно тяхната компания е една от най-богатите и ценени компании в света”, заявява Брекер в писмо до CNN.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s