10 вечни песни, които си струва да си припомним

Не е нужно да сте любители на рока, за да ги оцените

Защо някои красиви мелодии с още по-красиви текстове остават пренебрегнати и трупат прах единствено в спомените на нашите родители?!

Комерсиалната музика, както родна, така и чужда, завладява във все по-голяма степен всяка наша среща с това изкуство, а много стари и велики песни остават забравени, не защото са изчерпали своята красота, а просто защото са непознати за голяма част от аудиторията. А дори и да ги познаваме, често ги забравяме, тъй като  няма къде да ги срещнем.

Макар в никакъв случай да не мога да съм безпристрастна – дете на върли рокаджии, с плакат на Janis Joplin над бебешкото креватче и откърмена с Bob Dylan, заради тати, и Dire Straits, заради мама, съм твърдо убедена, че далеч не е нужно да сте почитатели на рока, за да оцените някои нежни песни.

Разбира се, все още сравнително популярни  стари и стойностни парчета се въртят по определени радио или телевизионни програми в даден часови пояс, но се надявам да успея да изляза от тази рамка и да припомня някои незаслужено пренебрегвани балади.

1. Beatles – Let It Be

2. Janis Joplin – Piece of My Heart

3. Dire Straits – Brothers in Arms

4. Bob Dylan – To Make You Feel My Love

5. Deep Purple – Love Conquers All

6. Kansas – Dust in the Wind

7. Cat Stevens – Morning Has Broken

8. Alice Cooper – Might as Well Be on Mars

9. Axel Rudi Pell – Don’t Say Goodbye

10. Marillion – Afraid of Sunlight

Верни на максимата на Гьоте, че всеки ден трябва да намериш време да прочетеш поне едно мъдро изречение, да погледаш хубава картина и да чуеш хубава музика, песните на стария и позабравен рок могат да ви дадат всичко това. Музиката им е нежна и завладяваща, а текстовете, не само смислени, но и рисуващи в съзнанието Ви живи образи и красиви картини.

Независимо дали ги намирате за подходящи за шумен купон и голяма компания, за тях, без съмнение си има време и място. Чуйте ги, просто така – за разнообразие. Дали сред приятели, или с любимия човек до Вас, те неминуемо ще ви въздействат, ще ви дадат нещо ново и различно, ще ви заредят емоционално.

Автор: Мария Кояджикова

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s